Војни полигон

Успешно завршена вежба „Братство авијатичара Русије и Србије“

У Русији је званично завршена петодневна вежба руских и српских пилота ловачких авиона МиГ-29 и хеликоптера Ми-8, уз оцену да је вежба “Братство авијатичара Русије и Србије – БАРС” у потпуности оправдала назив.

BARS-2015_01

Министар одбране Руске Федерације Сергеј Шојгу одликовао је медаљама за борбену сарадњу српске официре који су учествовали у овој вежби – пуковника Сашу Мијаиловића, мајоре Дејана Беду, Сашу Илића и Зорана Јокића.

Одликовања је на свечаној вечери поводом успешно завршене вјежбе официрима Војске Србије уручио генерал-мајор Олег Чеснаков.

Остварено је више од 20 сати налета мешовитих посада без и најмањег нарушавања мера безбједности, а реализована су и гађања на руском полигону “Ашулук” у Астраханској области.

Пилоти ловачке авијације гађали су ракетама ваздух-ваздух Р-73 циљеве САБ-250 на висини од 9.000 метара и ракетирали земаљске циљеве невођеним ракетним зрнима С-8, саопштило је Министарство одбране Србије.

https://youtu.be/FxBHW0d1HoU

Њихове колеге, пилоти Ми-8, ракетирали су циљеве на тлу такође невођеним ракетним зрнима С-8, а посаде оба типа ваздухоплова оствариле су стопроцентан учинак ватре.

Пуковник Саша Мијаиловић, који предводи српске пилоте, рекао је да врхунац сваке обуке представља стављање у ситуацију борбене употребе и истакао да је размена искустава оно што је ову активност учинило тако значајном.

“У потпуности смо успели у намери са којом смо дошли у Астрахан. Наши пилоти су показали да су способни да реализују борбене задатке на истом или сличном нивоу као наше колеге из Ваздушно-космичких снага Русије”, рекао је Мијаиловић.

Осим велике разлике у броју сати налета у односу на руске домаћине, српски пилоти су, каже Мијаиловић, пилотирајући у заједничким посадама, остварили висок ниво синхронизације.

“Желим да захвалим Оружаним снагама Руске Федерације које су нам указале гостопримство и омогућиле да заједно вежбамо и размењујемо искуства”, рекао је пуковник Мијаиловић.

Начелник Управе за борбену обуку Ваздушно-космичких снага Оружаних снага Руске Федерације Олег Чеснаков рекао је да ова активност није осмишљена тако да руски пилоти било чему уче српске пилоте.

Он је напоменуо да је имао прилику да посети Србију и да је знао да ће припремљеност српских пилота бити на високом новоу.

“Никада нисмо ни мислили да су пилоти Војске Србије лошији у било чему од руских. Желио бих да истакнем важну чињеницу да ова вежба није замишљена тако да се такмичимо ко је бољи, него да увежбавамо заједничка дејства у борбеним ситуацијама”, истакао је Чеснаков.

Он је додао да у Плану борбене обуке Ваздушно-космичких снага постоји дио који се односи на међународну сарадњу и нагласио да лично вјерује у развој сарадње између српске и руске војске.

 

СРНА

Напиши коментар