Свет

У Ватикану делује моћан геј-лоби

Ватикан је категорички одбио да коментарише писање италијанских медија да у Римској курији постоји моћни геј-лоби о којем се наводно говори у тајном досијеу који су тројица кардинала припремила за Папу.

„Не желим да коментаришем – пототово не могу ни да потврђујем, ни да негирам те информације“ – изјавио  је званични представник службе Свете Столице за штампу Федерико Ломбарди.

Италијански медији су јавили да су 17. децембра три кардинала пренели Бенедикту XVI досије Vatileaks – о хапшењу маја прошле године његовог личног собара Паола Габриелија који је осуђен за крађу докумената. Недељник Panorama је оценио да се у глави досијеа која је посебно шокирала Бенедикта XVI говори о постојању утицајног геј-лобија у Ватикану.

Неки угледни италијански новинари сматрају да је ова информација могла утицати на одлуку папину да се одрекне ватиканског „престола“.

Лист La Repubblica је саопштио да ће се – до почетка режима „празног престола“ који почиње у Ватикану у 20.00 часова 28. фебруара – Бенедикт XVI поново састати са поменутом тројицом кардинала и чак скинути ознаку поверљивости са извештаја.

Претпоставке о постојању геј-лобија нису, међутим, једина тема у римским у медијима уочи конклаве за избор новог папе. Поново се говори о педофилији у Римској курији.

Како тврди Corriere della Sera, већи скандал је ипак у току у САД где се бивши архиепископ Лос Анђелоса Роџер Махони оптужује за скривање више од стотину случајева сексуалног насиља.

С тим у вези стотине верника траже да тај кардинал не учествује у наредној конклави.

Осим овога, 21. фебруара архиепископ Њујорка Тимоти Долан давао је иза затворених врата исказ у другом предмету о педофилији.

Долан иначе улази у круг претендената на папски престо.

Напиши коментар