Србија

У Србији и Републици Српској ће бити обележен Дан руских добровољаца

Дан руских добровољаца посвећен је сећању на руске добровољце који су се борили у Одбрамбено-отаџбинском рату од 1991. до 1999. године.

Spomenik ruskim dobrovoljcima u Visegradu

У уторак 12. априла, у Републици Српској и Србији ће бити обележен Дан руских добровољаца у част сећања на руске борце који су се храбро борили и гинули за српску земљу и српски народ, пише “Политика”. На узвишицама Заглавак и Столац код Вишеграда 12. априла 1993. године одиграле су се битке у којима су погинула три руска добровољца, а више њих је рањено.

Животе су изгубили Владимир Сафонов и Дмитриј Попов, и најмлађи бранилац Константин Богословски, који се сматра симболом страдања руских добровољаца. У Републици Српској је 12. април проглашен Даном сећања на руске добровољце. Тачан број руских добровољаца који су ратовали на страни Срба ни данас није познат, говори се да их је било између 500 и 700. Нема ни тачног броја погинулих.

У Вишеграду, на споменику руским добровољцима који су ратовали на овим просторима, од 1992. до 1995. године, уклесано је 37 имена. Други тврде да их је 49 и да тај број није коначан.

Дан руских добровољаца биће обележен и у Србији. 12. априла у руском храму Свете Тројице на Ташмајдану (Београд) по благослову оца Виталија Тарасјева у 16 часова биће служен помен погинулим руским добровољцима у Одбрамбено-отаџбинском рату од 1991. до 1999. године.

 

Руска реч

Коментари (1)

  1. aleksandar sekaric sekira каже:

    rusi dolaze.braca kozaci……vodu gaze al dolaze….tu su,tu smo……srpska mora opstati,….obilicevi zavetnici

Напиши коментар