Свет

У ЕУ ступила на снагу забрана продаје лековитог биља и чајева

Уз лековито биље, витамини, минерали, додаци прехрани, традиционални природни лекови, углавном сва средства алтернативне медицине и природног лечења, биће у обавези да поседују сертификат који ће морати бити видљиво истакнут на амбалажи.Да би се дошло до сертификата требаће неколико година контроле и научног истраживања. Истраживање за сваки поједини производ кошта око 100.000 евра.
Закон о храни, тзв. Директиву 2004/24/EC потписало је 120 земаља света, а Србија се спрема да уради исто.

Ово ће бити погубно за мале произвођаче биљних препарата, који неће моћи да плаћају истраживање да би добили сертификат.

Ово је ударац на алтернативну медицину и уступак фармацеутским компанијама које улажу милионе у синтетичке лекове, којима нас намерно и константно трују. То значи крај посла за траваре и медаре.

То је идеја фармацеутских мултикомпанија које желе да униште конкуренцију, а врло брзо можемо очекивати да ће поданичка власт у Србији буквално преписати овај закон од ЕУробовске Уније.

Коментари (2)

  1. Данко Б. Марин каже:

    Дегенерици на делу у свој својој мизерији – лек против еврофорије на домаћем фронту ако се не варам ? И ми солидне поремећенике за декадентну ЕУ имамо!

  2. Aleksandar каже:

    Tesko da ce to moci da bude,bezobzira na sve ovo sto je doneseno,jer ovde postoji jedn tradicija koja se postuje,ali i vise zloupotrebila.Ali makar krisom ce se to iraditi.To se radilo tajno i cuvalo jos kozna od kada na ovimprostorima cak i pre turaka.A Oil mafija ce trazitis voje toje cinjenica.Ako se to uradi bas nebi bilo dobro z anikoga,jer i u samom USA ovo funkcionise iodobreno je da se koristi.Jer “nijekonkurencija” ovo farma,alikoliko je tosvetacno opet jepitanje jedno posebno za sebe.Mogu da donose oni zakone koje oce,ali uvek ce biti ono drugo mnogo bolje,nego ono sto namoninude.

Напиши коментар