Стране службе

Супермобилне мотострељачке бригаде ускоро у руској армији

Нове јединице могу врло брзо да преваљују стотине километара и врше муњевите нападе у непријатељској позадини.

Предвиђено је да нове војне јединице обухвате и специјалне противтенковске и атриљеријске дивизионе. Илустрација: Николај Хижњак/РИА Новости
Предвиђено је да нове војне јединице обухвате и специјалне противтенковске и атриљеријске дивизионе.
Фото: Николај Хижњак / РИА Новости

Министарство одбране Руске Федерације на бази мотострељачких трупа формира посебне мобилне бригаде, саопштава лист „Известия“.

Према замисли војног врха, циљ нових јединица је да продру кроз непријатељску одбрану на лаким армираним возилима и да нападну из позадине или са крила. То ће бити мањи одреди диверзаната који ће се наредних година појавити у Јужном и Централном војном округу.

Предвиђено је да нове војне јединице обухвате и специјалне противтенковске и атриљеријске дивизионе.

„Формирање нових мобилних јединица проузроковано је појавом нових типова ратовања. Ти одреди ће се примењивати и за диверзије, али и као средство за борбу против герилских одреда, устаника и побуњеника“, објаснио је за „Руску реч“ Иван Коновалов, начелник сектора за војну политику и економију Руског институа за стратешка истраживања.

По његовим речима, лаке мотострељачке бригаде су најпогоднија врста јединица за сличне акције.

Војска у пикап џиповима

Супермобилне бригаде ће као главно превозно средство користити пикап џипове „Патриот“ направљене у Уљановској фабрици аутомобила.

„Патриот“ / Фото: Виталиј Кузмин (BY-SA)
„Патриот“ / Фото: Виталиј Кузмин (BY-SA)

Ово возило већ увелико користе граничари и јединице Интерних оружаних снага МУП-а Руске Федерације.

Поред класичне функције превоза људства, ова возила ће у мотострељачким јединицама бити коришћена и као платформа за монтирање противтенковског и минобацачког оружја.

„Такви ’модернизовани пикапови’ широко се примењују у локалним конфликтима. Они су се већ показали као ефикасни у грађанским ратовима у Сирији и Либији, где су обични цивилни аутомобили прерађени тако да служе као ’борбена возила’ са стационарним митраљезима и минобацачима“, каже Коновалов.

Раније је Министарство одбране РФ већ покушавало да за превоз пешадије користи лако блиндирана возила, али се испоставило да је „Хантер“ из Уљановске фабрике аутомобила, који је уведен у војну употребу 2009. године, сувише тесан за превоз терета и војника.

„Тај проблем ће бити у потпуности решен појавом нових пикап џипова у армији, са пространијом кабином и широм каросеријом“, сматра експерт.

Маневарске могућности – најважнија особина

Поред оружаних снага, руски конструктори планирају да учине мобилнијим и специјалне јединице Националне гарде „Росгвардија“.

Како је за „Руску реч“ рекао Данил Мартинов, помоћник руководиоца Чеченске републике Руске Федерације задужен за сарадњу са правосудним органима, у овом тренутку се на територији Међународног центра за обуку специјалних јединица у граду Гудермесу (1.860 км јужно од Москве) тестира нови баги за специјалне јединице Националне гарде.

Аутомобил ће се углавном користити за извиђање, евакуацију рањеника и превоз терета на тешко приступачним подручјима.

Поред тога, возило ће бити од велике користи и у антитерористички м акцијама, где ће се баги користити за кретање по неприступачном терену и за муњевите нападе на положаје терориста.

„Савремене технологије и стечено искуство омогућавају да се повећа брзина, покретљивост, проходност и универзалност оваквих превозних средстава. Чврста и широка конструкција омогућава да се на њу лако монтира митраљез ’Корд’ великог калибра или аутоматски стационарни бацач граната, тако да се обезбеди висока прецизност гађања без штете по аутомобил“, саопштио је за „Руску реч“ Едуард Мамирин, генерални директор компаније „Ф-МоторСпорт“ која ради на овом пројекту.

У овом тренутку се возило тестира на терену у планинским пределима Северног Кавказа. Планирано је да серијска производња почне већ наредне године.

Баги је популаран у специјалним јединицама широм света. Ово возило, на пример, користе јединице ренџера САД и британски SAS.

 

Руска реч

Напиши коментар