Војни полигон

Прва серијска испорука опреме „Ратник” стигла у руску војску

Руска војска  је добила прву серијску испоруку борбене опреме „Ратник”, саопштио је генерални директор Централног научноистраживачког института презицне механике у којем је опрема пројектована Дмитриј Семизоров.

ruski-vojnik-oprema-ratnik

„Прва серија је већ испоручена”, изјавио је Семизоров. Према његовим речима, обим испорука за ову годину је већ планиран и следеће количине ће стизати у јединице у складу са темпом производње, преноси агенција ТАСС.

Борбена опрема „Ратник” представља комплет савремених средстава која обухватају униформу, заштитне елементе, елементе за комуникацију, оружје и муницију. Опрему чини 10 подсистема. „Ратник” је базиран на систему модула који се могу склапати и расклапати и прилагођен је за деловање у најразличитијим условима и у свако доба дана.

Пројекат „Ратник” је део општег пројекта за повећање ефикасности појединачног војника на ратишту уз помоћ коришћења најновијих научних достигућа у различитим областима науке и индустрије. Укључује систем за навигацију, систем за ноћно посматрање, систем праћења психофизиолошког стања војника и користи напредне материјале у изради заштите и униформе.

15. октобра прошле године је саопштено да Руски фонд за перспективна истраживања заједно са Централним научноистраживачким инситутом презицне механике почиње рад на унапређеном моделу опреме „војника будућности” у оквиру пројекта „Ратник-2”. Нови модел треба да буде завршен до 2025-2030. године.

RIAN_02578440_962_sr-01

 

Руска реч

Напиши коментар