Србија

Суд у Београду рехабилитовао усташу!

Агенција за реституцију одлучиваће следеће недеље о молби за повраћај имовине. Упркос пресудама, одбијају се захтеви за обештећење сарадника окупатора

ustasа petar holjac
Усташа Петар Хољац на смотри у Земуну током окупације

Агенција за реституцију одлучиваће следеће недеље о једном помало необичном захтеву: наследници покојног Петра Хољца, железничара из Земуна, припадника Усташког покрета, тражили су повраћај његове имовине (куће и плаца). Хољац је, мада постоје докази да је припадао Усташком табору за Земун бр. 3, рехабилитован одлуком Вишег суда у Београду, у јуну 2014. Упркос томе, Агенција за реституцију вероватно ће, како сазнајемо, одбити захтев наследника јер је по Закону о повраћају имовине и обештећењу забрањено враћати имовину припадницима окупационих снага за време Другог светског рата.

Виши суд је, одлучујући о части и угледу Хољца, утврдио, како се наводи у решењу, да је овај Земунац лишен живота из политичких и идеолошких разлога, па се зато сматра неосуђиваним и поништавају се све правне последице проистекле из такве осуде, укључујући и конфискацију имовине.

Хољац је, како се наводи у образложењу решења, убијен одмах после ослобађања Земуна, 22. октобра 1944. Са најстаријим сином Ивом, одведен је у камиону пуном житеља Истарске улице у правцу Дунавског кеја, где му се губи сваки траг. Претпоставља се да је стрељан близу Старе капетаније и данашњег ресторана “Венеција”. Следећег јутра у породичну кућу породице Хољац дошли су партизани и пописали све вредне покретне ствари. Половина имовине је 1949. конфискована, а друга половина експроприсана.

Наследници Петра Хољца тврдили су да је он био жртва из политичких и идеолошких разлога, с обзиром на то да је Хрват и монархиста. Суд је ово прихватио и навео да је Хољац, будући да је лишен живота а да против њега није вођен никакав кривични поступак, у којем би имао право на одбрану и правне лекове, “настрадао као цивилна жртва прогона и насиља”.

Упркос томе што је суд поништио конфискацију, у Агенцији за реституцију објашњавају да таква одлука за њих нија обавезујућа. Мада спроведена рехабилитација јесте услов за реституцију, њен исход не мора да буде пресудан. Агенција се, кажу, држи закона, а он каже да се не сме враћати имовина припадницима окупаторских снага.

ustasa-zemun

Негативна одлука у “случају Хољац” не би била прва одлука да некоме ко је рехабилитован не буде враћена имовина јер је припадао окупационим снагама. Тако је Агенција лане одбила захтев породице Адама Филиповића, ратног потпредседника општине Земун, који је рехабилитован одлуком београдског Вишег суда 2012. Филиповић је такође живео у Земуну и стрељан је 6. новембра 1944, без спроведеног судског поступка и осуде.

И његова имовина је конфискована, а он је 1945. проглашен за ратног злочинца и народног непријатеља. Нове народне власти стављале су му на терет да је истовремено био и четник и усташа. Када је видео да Немци губе, наводно се повезао са председником четничке организације за Срем Савом Петровићем, и са њим прикупљао паре за наоружавање четника.

Одлуку Агенције за реституцију потврдио је и другостепени орган.

ТЕСТ ЗА НЕДИЋА

Повезивајући се на сарадњу са окупаторским снагама, Агенција за реституцију могла би да одбије и захтев за повраћај имовине наследника ратног премијера Милана Недића. Рочиште ће бити одржано 28. марта.

Напиши коментар