Свет

ПУТИН ПОТПИСАО ДЕКРЕТ: Русија више не признаје суд у Хагу!

Римски статут је осмишљен уз учешће Русије и усвојен на Дипломатској конференцији опуномоћених представника под окриљем УН 1998. године у Риму

Владимир Путин

Председник Русије Владимир Путин потписао је данас декрет о одбијању Русије да учествује у Римском статуту Међународног кривичног суда.

Министарство иностраних послова треба о томе да обавести генералног секретара УН, преноси Тас с.

Римски статут је осмишљен уз учешће Русије и усвојен на Дипломатској конференцији опуномоћених представника под окриљем УН 1998. године у Риму.

Ступио је на снагу 1. јула 2002. године, а Русија га је потписала 13. септембра 2000. године.

Седиште суда је у Хагу, а то тело надлежно за суђења за међународна кривична дела, као што су геноцид, агресија, злочини против човечности, почињена на територији или од стране држављана држава које су приступиле суду.

Према мишљењу Министарства спољних послова Русије, МКС није оправдао наде које су полагане у њега и није постао независан правосудни орган са ауторитетом.

 

Танјуг

Коментари (1)

  1. Elaine каже:

    How can anyone actually have faith or belief in any justice whatsoever from The Hague, it is where USA metes out its own personal hate filled punishment against countries it has vendettas and wants to see out of its way.

Напиши коментар