Србија

Страхују од изручења капетана Драгана

Сваки војник, на било којој страни да се борио, заслужује одговарајућу одбрану. Пре две године сам прихватио да браним Драгана Васиљковића јер сам се уверио да Аустралија и Хрватска не поштују Женевске конвенције

kapetan-dragan

Сваки војник, на било којој страни да се борио, заслужује одговарајућу одбрану. Пре две године сам прихватио да браним Драгана Васиљковића јер сам се уверио да Аустралија и Хрватска не поштују Женевске конвенције.

Овим речима аустралијски адвокат Мајкл Ден Мори, из Мелбурна, објашњава разлоге због којих је одлучио да буде бранилац Капетана Драгана. Мори је познат по преузимању немогућих случајева, попут одбране људи заточених у америчком затвору Гвантанамо. Званично, Мајкл Ден Мори ради као правни консултант за питања социјалне правде у адвокатској канцеларији “Шајн лојерс”. Током 28-годишње војничке каријере служио је као амерички маринац, као војни тужилац, саветник министра одбране и војни судија. Борио се за пуштање Дејвида Хикса, оптуженог за тероризам из затвора у Гвантанаму. О том случају је објавио књигу “У друштву кукавица”. Каже да га судбина Васиљковића подсећа на тај случај.

– Девет година је заточен, а није осуђен за злочин – прича Мори за “Новости”. – Већину тих година Васиљковић је држан у самици. То је јако утицало је на њега. Посетио сам га пре неколико недеља. Управо је прославио 60. рођендан.

kapetan-draganУ међувремену, Капетан Драган је поднео последњу жалбу Врховном суду Аустралије на одлуку о његовој естрадицији Хрватској и на кршења праовосудне процедуре и људских права. Аустралија стрепи да изручи Васиљковића као свог држављанина. Јер, тиме ће отворити питање захтева других држава за изручењем аустралијских војних плаћеника, који су у тим земљама починили злочине, а скривају се на петом континенту.

Недавно, поједини аустралијски медији су Васиљковића оптужили да је у Глини 1993. године наводно убио неког немачког новинара. Бранилац Мори тврди да нема доказа ни за једну оптужници против Васиљковића.

– Аустралија и Хрватска се не придржавају Женевске конвенције, иако га оптужују управо за кршење те конвенције – каже Мајкл Ден Мори. – Васиљковић као бивши војник нема статус у затвору предвиђен по Женевској конвенцији. Аустралија и Хрватска нису обезбедили факте за своје оптужнице. Нисмо видели никакве доказе да је Васиљковић умешан у убиство двојице ратних заробљеника.

Мори објашњава:

– Постоје оптужбе да су Васиљковић и неки војници под његовом командом погодили неке ратне заробљенике. Да је наредио убиство двојице непознатих ратних заробљеника. Та оптужба не садржи имена наводних жртава. И трећа оптужба је без доказа, да су он и командант тенка напали неки град за време рата.

У жалбама које је написао адвокат Мајкл Ден Мори тражи поништење одлуке о екстрадицији Капетана Драгана. Тврди да је потпуно нејасно зашто Трибунал у Хагу није оптужио Васиљковића за ратне злочине, а Загреб је то учинио дванаест година после ратних сукоба у Крајини.

– Оптужбе се односе на 1991. и 1993. годину, а Хрватска га је оптужила 2005 – каже Мори. – Уз то је тврдила да је Васиљковић бегунац, што није тачно, јер је био јавна личност са познатом адресом. Ухапшен је на незаконит начин. Од девет година проведених у затвору, само је девет месеци био на слободи. Све то је озбиљан проблем за аустралијско и хрватско правосуђе.

Од Врховног суда Аустралије адвокат Мајкл Ден Мори и његов штићеник Капетан Драган траже да санкционише правно недопустиву ситуацију да се Аустралија и Хрватска договарају око Капетана Драгана, а да он о томе никада није информисан, нити је било како учествовао у том правном дијалогу. Од Врховног суда се тражи да се пруже докази за оптужбе против Васиљковића, или да се донесе ослобађајућа пресуда.
– Захтевамо да Аустралија поштује Женевску конвенцију. Тражимо од Хрватске да пружи материјалне доказе за најтеже оптужбе против Васиљковића – истиче Мори. – Врховни суд Аустралије ће следећих месеци наставити судски процес. Обе стране ће поднети много докумената и аргумената за своје тврдње. Очекујем да ће Врховни суд Аустралије у априлу почети да решава овај случај.

ОДГОВОР

Како “Новости” сазнају, Аустралија припрема одговор на захтев Србије да се Капетан Драган као српски држављанин испоручи Београду, а не Хрватској, у којој не постоје услови за поштено суђење.

ЖЕНЕВСКА КОНВЕНЦИЈА

Као искусан бранилац, Мори верује да ће у случају Драгана Васиљковића правда победити, али се припрема и за ситуацију да се то не догоди. – Надам се да би у том случају хрватско правосуђе пружило Васиљковићу поштено суђење – каже опрезно Мајкл Ден Мори.
– То ћемо знати једино ако до суђења дође. Брине ме и да ли би му у Загребу била пружена заштита коју обезбеђује Женевска конвенција.

Напиши коментар