Војни полигон

Српско оклопно возило„Милош“ привукло највише пажње у Абу Дабију (ФОТО)

У Абу Дабију је отворена 13. Међународна изложба наоружања и војне опреме ИДЕКС 2017, на којој своје капацитете представљају српске компаније „Југоимпорт СДПР“, „Слобода“, „Прва петолетка“, „Застава оружје“, „Крушик“ и „Борбени сложени системи“.


Вишенаменско оклопно возило „Милош“ / Фото: Министарство одбране

Премијерно су приказана четири нова производа одбрамбене индустрије Србије, која су изазвала велико интересовање већ првог дана Сајма ИДЕКС 2017, саопштило је Министарство одбране.

Један од њих је артиљеријска ракета са корекцијом путање „Шумадија“, домета 300 километара, намењена за лансирање са вишецевног лансера ракета.


Далекометна ракета „Шумадија“ и оклопнo возилo „Лазар 3“ / Фото: Министарство одбране

Представљен је и беспилотни хеликоптер за осматрање и борбена дејства „Стршљен“, са аутономијом лета од пет сати када је у питању осматрање, а два и по сата када је реч о борбеним дејствима.

Изузетну пажњу посетилаца, је, како се наводи, изазвало вишенаменско оклопно возило „Милош“, намењено за извиђачка, патролна и специјална дејства и заштићено од дејстава противтенковских мина, са погоном на сва четири точка. Новитет је и артиљеријска ракета „Град“, домета 52 километра, у калибру 122 милиметра.


Беспилотни хеликоптер „Стршљен“ и ракете типа „град“, „огањ“ и „пламен“ / Фото: Министарство одбране

Штанд „Југоимпорт СДПР“ надмашио је досадашња издања и по величини и по броју и значају експоната, наводи Министарство одбране. Осим стандардних производа наших предузећа као што су разне врсте стрељачког наоружања, све врста малокалибарске, средње и крупнокалибарске муниције и компонената, невођених и вођених ракета, система АЛАС, оптике и оптоелектронике, по први пут су у природној величини изложени самоходна хаубица „Нора“ 155мм и оклопно возило 8×8 „Лазар“.

У Абу Дабију борави и делегација Министарства одбране, коју предводи помоћник министра одбране за материјалне ресурсе Ненад Милорадовић.


Српска војна индустрија на Сајму наоружања у Абу Дабију / Фото: Министарство одбране

„Тржиште Уједињених Арапских Емирата је једно од кључних за одбрамбену индустрију Србије, и на њему тренутно имамо активних уговора у вредности од око 220 милиона долара. Оружане снаге и одбрамбена индустрија УАЕ су такође стратешки партнер у развоју више типова софистицираног наоружања које треба да значајно унапреди оперативне способности Војске Србије и наш извозни потенцијал“, изјавио је помоћник министра Милорадовић.

Према његовим речима, у току су разговори који треба да резултирају потписивањем нових уговора, како за испоруке стандардног оружја и муниције из наше одбрамбене индустрије, тако и отварањем нових пројеката заједничког развоја.


Мотор за тенк Т-72 / Фото: Министарство одбране

Српска делегација данас се састала са командантом војног ваздухопловства УАЕ генерал-мајором Ибрахимом Насером ел Алавијем, са којим је разматрана текућа сарадња двају ваздухопловстава и прогрес пројеката вођеног ваздухопловног наоружања, које партнерски развијају наше две индустрије, као и планови за нове типове оружја и летелица који су у припреми.

Одржан је и састанак са копредседавајућим комисије за војноекономску сарадњу између Министарства одбране Републике Србије и Генералштаба УАЕ бригадним генералом Вахидом ел Закијем на тему текућих и нових пројеката и уговора.

На Сајму ИДЕКС 2017, према најавама организатора, учествоваће више од 1.200 компанија из 57 земаља. Наш штанд је већ првог дана изазвао велико интересовање и посетио га је низ страних делегација.

 

Извор: Танјуг

Напиши коментар