Србија

Србија тражи од Аустралије да не изруче капетана Драгана

Министарство правде Србије упутило је данас допис Аустралији у којем моли њихове власти да Драгана Васиљковића, познатијег као капетан Драгане, не изруче Хрватској која га тражи због наводних ратних злочина.

kapetan-dragan

Министар правде Никола Селаковић упутио је допис министру правде Аустралије поводом одлуке Федералног суда Аустралије да одобри екстрадицију Драгана Васиљковића Републици Хрватској ради кривичног гоњења због наводних ратних злочина учињених у периоду од 1991. до 1993. године. Ово је трећи пут у се Република Србије обраћа правосудним органима Аустралије.

У допису се наводи да Република Србија страхује да кривични поступак који би се против Васиљковића спровео у Хрватској не би био поткрепљен адекватним и одрживим доказима.

Такође наглашава да је у сличним поступцима до сада изречено много дугорочних затворских казни уз озбиљна кршења основних људских права, а да су бројне организације за заштиту људских и грађанских права евидентирале дискриминацију коју су судски органи у Републици Хрватској демонстрирали у случајевима Срба оптужених за ратне злочине.

Аустралијски савезни суд одбацио је почетком децембра последњу у низу жалби на изручење коју је поднео Драган Васиљковћ.

Васиљковић, који у Аустралији борави под именом Даниел Снеден, одбацује оптужбе и пред аустралијским судовима већ осам година покушава да оспори изручење.

Већи део од тих осам година провео је у затвору, а прошле године Васиљковић је успео да пролонгира своје изручење Хрватској, након што је судија аустралијског савезног суда прихватила његову жалбу којом је тврдио како је у Аустралији имао неправедан процес због процедуралних погрешака, супротних женевској конвенцији.

Коментари (1)

  1. Mrki каже:

    Dobar komandant i kamo li srece da svi bili takvi. On nije pocinio nikakve ratne zlocine kao sto neki tvrde !

Напиши коментар