Војни полигон

Србија купује невидљиви МИГ-29

Ове јесени наши пилоти могли би да лете „невидљивим“ борбеним авионима уколико се руководства Србије и Русије договоре о условима кредита за куповину МиГ-29М2

Ако се српско и руско руководство ове јесени договоре о условима кредита за куповину авиона МиГ-29М2 и ракетних ПВО-система С-300, Србија ће у ближој будућности добити „невидљиви” вишефункционални борбени авион.

МиГ-ови о којима се преговара су направљени од композитних материјала и прекривени су слојем који их чини теже приметним за противничке радаре. Колико ће српски пилоти чекати на њих, зависи од тога када ће бити договорен кредит и када ће МиГ добити аванс.

Генерални директор руске корпорације за производњу авиона МиГ Сергеј Коротков рекао је да руски нов авион, поред тога што је знатно јефтинији, у односу на конкуренте има неколико предности. Пре свега, то је модеран вишенаменски авион на који ће се врло брзо привикнути српски пилоти, јер су летели на старим МиГ-овима 29.

– МиГ-29М2 може успешно да гађа не само противнике у ваздуху, већ и циљеве на земљи и води. Може да полети или да слети и на асфалтни пут и да лети у свим временским условима. Може да буде једносед или двосед. Ако је кабина за једног пилота, може се ставити допунски резервоар за гориво. Ако су два пилота, други може да буде инструктор или оператор – тврди Коротков.

Он је објаснио да су МиГ-29М2 и МиГ-35, који је најновији модел, исти авион – МиГ-35 је назив за домаћег купца, руску армију, а МиГ-29М2 је извозна варијанта.

Он је подсетио да на МиГ-29 лете пилоти из 29 земаља, а имају га чак и Американци, који га користе за обуку својих пилота.

Коментари (1)

  1. Zoran каже:

    Па шта је са овом комбинацијом? Опет смо извисили. Овако нешто нам је преко потребно, поготово С-300. Хоће ли неко некад урадити нешто корисно за ову државу?

Напиши коментар