Србија

Дан када су Срби оборили понос америчке авијације Ф-117

„Ноћни соко“ са ознаком Ф-117А, познатији као невидљиви авион, оборен је током НАТО агресије на Србију 1999 године. Јединицом која је са две „Нева“ ракете оборила авион командовао је пуковник Золтан Дани

borbena-posluga-koja-je-sru_ila-stelt

27. марта 1999, током НАТО агресије на Србију, оборен је амерички „невидљиви“ ловац бомбардер Ф-117А.

F117-budjanovciФ-117 А, „ноћни соко“, који је после бројних акција у Либану, Панами, Ираку… стекао ореол „невидљивог“, оборен је у војвођанској равници у селу Буђановци. Ту летелицу је оборио 3. дивизион 250. бригаде Противваздушне одбране, који су у 20:42 часова, захваљујући способности јединице, исправној техници и „малој техничкој иновацији“ успели да га погоде са земље.

„Ноћни соко“ пао је у атар села Буђановци, пошто је претходно гађан са две ракете типа „Нева“, а јединицом која га је оборила командовао је пуковник Золтан Дани.

Ф-117 А је опремљен са два „Џенерал електрик Ф404“ турбо мотора и четворостепеном контролом лета, носи различито наоружање, има савремени навигациони систем интегрисан у дигитални панел у кабини, која појачава ефикасност мисије.

Цена тог авиона, по намени – ловца, који је од 1982. до 1990. године производила америчка компанија „Локид“, била је 45 милиона долара.

Авион је дуг 20,3 метра, висок 3,8 метара, с распоном крила од 13,3 метра, а постиже максималну брзину од 0,9 маха.

F-117A

„Ноћни соко“ је изузетну репутацију стекао борбеним летовима над Ираком у Заливском рату 1991. године, када је, по објављеним подацима, 1.270 пута пролетео непримећен над ирачким радарима, у 39 борбених мисија.

Ф-117 А је конструисан у облику брушеног дијаманта, што је неуобичајно за летелице те намене, а у америчкој војној терминологији добио је назив „стелт“, што на енглеском језику значи „кришом“, „у потаји“, или „невидљиви авион“.

„Ноћни соко“ је представљао симбол моћи због савремене технологије којом је опремљен, а што му је омогућавало да буде „невидљив“ за све радарске системе.

f-117-shema-obaranja
Шема обарања америчког авиона Ф-117

Авиони тог типа конструисани су са оштрим угловима који представљају скуп кривина, од којих се одбијају радарски зраци, а захваљујући сачињеним специјалним композитним материјалима, утичу на то да се летелица не може регистровати на радару.

Обарањем Ф-117А, Србија је Америци поред значајног војног губитка, нанела и огромну економску штету. Након што су га Срби оборили у рату 1999. године, американци су престали са производњом овог авиона, а купцима којима је био те године испоручен, морали су да врате новац, јер су имали рекламације на сваки продати примерак. Једноставно, стране војске које су купиле Ф-117А више нису хтеле да га имају у свом наоружању, јер су сматрали да је авион потпуно бескорисан, након што су објављени снимци обореног Ф-117А који се распао у блатњавом атару војвођанског места Буђановци.

f-117-muzej
Остаци F-117A и кацига пилота који се чувају у Музеју ваздухопловства у Београду

f-117-budjanovci-obaranje

f117

Напиши коментар