Србија

Србија и Русија заједно у Бесмртном пуку

Бесмртни пук

9. маја 2015. године 12 милиона Руса изашло је на улице великих и малих градова са портретима својих војника – дедова и прадедова – учесника Другог светског рата. Покрет „Бесмртни пук Русије“ постао је заиста свенародни покрет. На основу података Сверуског центра за истраживање јавног мњења (ВЦИОМ) у плану је да се ове године у шетњу Бесмртног пука укључи више од 60 одсто становника Русије. Уочи празника Победе копредседник Друштвеног грађанско-патриотског покрета „Бесмртни пук Русије“ Николај Земцов обратио се братском народу Србије:

„Србија је једна од најоданијих савезника Русије, њена историја је тесно повезана са руском, посебно историја њене борбе у последњим ратовима. Срби су увек сматрали да су део руског света и да деле заједнички систем вредности. У српском народу живи љубав према Русији, Срби је називају ‘мајчицом’, а постоји и изрека: ‘Нас и Руса 200 милиона’. Простор сећања је далеко шири од државних граница. Уколико, заједно са Србима, будемо чували наше заједничко сећање, онда ће ова дивна метафора, у нашем заједничком духовном простору, постати реалност.

После распада СССР и Југославије настала су тешка времена, међутим, сада се везе између наших народа обнављају. Бесмртни пук може да постане још један важан стуб у нашој заједничкој историји.

Русија са надом гледа у Србију – очекујемо свенародну шетњу у строју Бесмртног пука и у вашој земљи. Надамо се да ће ‘Бесмртни пук Србије’ прошетати улицама Београда и свим грађанима Србије, као и читавом свету, показати лица победника над фашизмом. Сви ће да виде да су и живи и погинули за слободу – јединствени. Након тога наша армија, која чува мир на Земљи, више неће бројити десетине, већ стотине милиона. Тада ће одозго, са неба, на Бесмртни пук гледати косовски јунаци и радовати се што њихови наследници Срби памте историју и нису подлегли греху заборава.

Нас раздвајају границе, али Срби и Руси добро знају да су један народ, Србин и Рус имају исту душу. Бесмртни пук само јача наш братски однос. ‘Бесмртни пук Србије’ ће се прошетати улицама Београда и бити још једна потврда да живимо у истом простору сећања. Уколико Срби изађу са портретима својих јунака – свет ће још једном видети да су Срби и Руси били, јесу и да ће остати заједно.

Шетња Бесмртног пука је већ постала интернационална. Нама се обраћају из Немачке, Француске, Чешке, Црне Горе, САД, Велике Британије, Бугарске, Грчке, Холандије и многих других земаља. У Москву ће доћи наши истомишљеници са свих страна света, они који желе да учествују у народном делу Параде Победе, у шетњи Бесмртног пука на Црвеном тргу. Ове године ће бити више страних делегација. Бићемо срећни да угостимо и делегацију из Србије.

Друштвени покрет ‘Бесмртни пук Русије’ има намеру да да нови смисао резолуцији УН која каже да је ‘недопустива пракса која доприноси ескалацији савремених форми расизма, расне дискриминације, ксенофобије и нетрпељивост везана уз њу’. Шетња Бесмртног пука по читавом свету, није само војно-меморијална, већ и антифашистичка акција. То је допринос Бесмртног пука у одбрани читавог света који сматра да се истина о исходу Другог светског рата не сме мењати. Зато свим људима у свету кажемо: постаните део Бесмртног пука, чувајте сећање на победу ваших отаца, поносите се слободом ваших земаља и не дозволите да се развије фашизам који се повампирује на територији Европе.“

 

Руска реч

Напиши коментар