Република Српска

Споменко Гостић добија споменик у РС

Министарство рада и борачко-инвалидске заштите Републике Српске упутило је захтев граду Добоју да у што краћем року одреди локацију за постављање бисте једном од најмлађих бораца Војске Републике Српске Споменку Гостићу, те обезбеди урбанистичку и грађевинску дозволу за градњу, а трошкове изградње и постављање спомен-обележја сносиће Министарство

Министарство је, у оквиру буџетских средстава за 2013. годину намењених изградњи споменика и спомен-обележја, планирало изградњу спомен-обележја са бистом Споменка Гостића, који је као петнаестогодишњак погинуо 1993. године на Озрену, у родном Добоју, саопштено је из Министарства.

Министарство очекује да град Добој одреди локацију достојну значаја спомен-обележја, жртве и доприноса коју су Споменко Гостић и његова породица дали за Републику Српску.

Из Министарства подсећају да је министар Петар Ђокић половином прошле године најавио да Министарство намерава да финансира изградњу спомен-обележја овом дечаку хероју, који се, оставши без иједног члана породице на почетку одбрамбено-отаџбинског рата, као сироче прикључио Војсци Републике Српске.

Споменко Гостић погинуо је 20. марта 1993. године у селу Јовићи, на планини Озрен, као припадник Војске Републике Српске.

Коментари (1)

 1. ПЕСНИК ВАСИЛИЈЕ ОД СЕМБЕРИЈЕ каже:

  ПРОХУЈАЛО ДВАДЕСЕТ ГОДИНА,
  ДОМОВИНА ЗАБОРАВИ СИНА.
  ЗАБОРАВИ ТЕБЕ ЗЕМЉА ТВОЈА,
  КО СЕ СЕЋА ЈОШ МАЛОГ ХЕРОЈА.
  ПРЕЖИВЕЛЕ КУКАВИЦЕ СИЊЕ
  А СПОМЕНКА НИКО НЕ ПОМИЊЕ.
  ШТА ЖИВИМА МРТВИ ПРЕДСТАВЉАЈУ,
  ШТО ЖИВОТЕ ЗА СЛОБОДУ ДАЈУ.
  ПУСТА МЛАДОСТ У ТИШИНИ ДРЕМА,
  ТЕШКО САМО ОНОМ КОГА НЕМА…..

  ПЕСНИК,,ВАСИЛИЈЕ ОД СЕМБЕРИЈЕ”

Напиши коментар