Србија

СПЦ одузима Дачићу сва одликовања због КиМ?

Иницијативу ће подржати скоро 20 владика који су окупљени око митрополита Амфилохија, а међу њима су милешевски Филарет, банатски Никанор, врањски Пахомије и многи други који су познати по „тврдим“ ставовима у СПЦ

Свештеници и владике из више епархија покренули су иницијативу да се на мајском заседању Сабора СПЦ премијеру Ивицу Дачића одузму сва црквена одликовања због „штетности Бриселског споразума и богохулних изјава“.

На овај начин, јаз између цркве и државе ће се још више продубити, а последњи инцидент се десио када је владика Атанасије Јевтић предвидео Дачићу „Ђинђићеву судбину“, а митрополит Амфилохије одржао „молитву за упокојење Владе Србије“.

Овогодишње заседање Сабора обележиће подела владика у два табора – оне који подржавају митрополита Амфилохија који ће покушати да одузме одликовања Дачићу и осуди Бриселски споразум и на оне који ће се окупити око епископа бачког Иринеја.

Таквим понашањем и ставовима попут оног о враћању Брозовог споменика у Ужице и Брозовог наслеђа у Србију, није достојан да буде носилац било ког црквеног одликовања. Испунили су се сви услови да Свети архијерејски синод стави ван снаге раније одлуке неких епархијских архијереја који су епархијским ордењем одликовали Дачића. Иницијативу ћемо преко наших надлежних архијереја, у складу са црквеним поретком, поднети Светом архијерејском синоду“, открио је један висикопозицнирани владика.

Ова група владика подсећа да „српски архијереји и Свети архијерејски сабор 1937. године због Конкордата нису ордењем награђивали него су привремено изопштили из Цркве тадашњег председника Владе Милана Стојадиновића и све његове министре и посланике“, чиме се само најављује докле је спремно да се иде на заказаном Сабору.

Ове тврдње је потврдио и извор из Цркве који је желео да остане анониман.

– Истина је да постоји иницијатива да се премијеру Дачићу одузму одликовања због свега што се дешавало у последње време. Њу ће подржати скоро 20 владика који су окупљени око митрополита Амфилохија, а међу њима су милешевски Филарет, банатски Никанор, врањски Пахомије и многи други који су познати по „тврдим“ ставовима у СПЦ – каже наш извор.

Сабор СПЦ почиње у уторак 21. маја, а поред ове теме, на дневном реду би требао да се нађе случај владике Качавенде, као и пензионисање неколико епископа као што су Константин, Филарет и Пахомије. Такође, требало би да буде изабрано неколико нових епископа.

Коментари (2)

  1. PENCIC GORAN каже:

    NARAVNO I SPC PROCISTITI TREBA NAM NEKO KZO SVETI PAVLE TAKAV PATRIJARH TREBA SRBIJI A NE IYDAJNICI

  2. Данко Б. Марин каже:

    Курвала се СПЦ са комуњарама – од кога сад исповед и опрост грехова она да тражи? Уместо да се брине о грешној пастви,мисионарству она се екуменисала,гузала међ’ властодржачке политиканте, тражила цркву од католика у Бечу,… Нека ордена Дачићу , после ….. – нема кајања!

Напиши коментар