Република Српска

Слобода и отаџбина немају цијену

Обиљежена 20 годишњица од егзодуса 120.000 Срба са подручја Сарајевске регије

Bijeljina

Светом архијерејском литургијом у манастиру Свете Петке у насељу “Пет језера“, парастосом погинулим борцима и цивилним жртвама у протеклом отаџбинском рату, те полагањем вијенаца и свечаном академијом у Бијељини је обиљежено 20 година од егзодуса Сарајевских Срба.

Овим значајним скупом, чији покровитељ је предсједник РС Милорад Додик, по први пут је обиљежено страдање и голгота 120.000 Срба са подручја Сарајева у фебруару и марту 1996. године.

Владика зворничко-тузлански Хризостом, истакао је том приликом, да је у питању егзодус Срба из шест сарајевских општина, Илијаша, Возуће, Хаџића, Илиџе, Рајловца и Грбавице.

– Успомене и сјећања на избјегле Србе из Сарајева 1996. године још увек су присутна у нама. Ваше муке, патње и проливене сузе због нанете неправде, нису нестале. Ваш егзодус из одбрањеног, а отетог вам завичаја, јединствен је у историји нашег народа, рекао је између осталог владика Хризостом.

Миленко Савановић, министар борачке заштите у Влади РС, у свом обраћању истакао је, да је егзодус нешто најстрашније што може задесити један народ.

– Историјски гледано, српски народ, осим јеврејског, руског и јерменског, највише је страдао кроз историју. Срби су морали напустити своја имања, иако су били власници 64 одсто земље у БиХ, иако је око Сарајева било 196 српских села… Слобода, вера и отаџбина немају цијену. А ту цијену платило је 23.184 припадника српског народа, који су животе дали за Републику Српски, рекао је министар Савановић.

Напиши коментар