Република Српска

Скелани: Служен парастос за 305 убијених Срба (ВИДЕО)

Код Централног споменика у Скеланима данас је служен парастос и прислужене свијеће за покој душа 305 погинулих Срба из овог мјеста и околних села, од којих је њих 69 убијено на данашњи дан прије 22 године.

skelani

Половина погинулих су цивили, жене, дјеца и старци, од којих се четворо још води као нестало.

Јаке муслиманске снаге из Сребренице под командом Насера Орића упале су 16. јануара 1993. године у зору у српска села Кушиће, Ћосиће и Калиманиће, гдје је, такође, данас положено цвијеће, а затим у Скелане убијајући, пљачкајући и палећи све што је српско.

Више стотина становника Сребренице и сусједне општине Бајинша Башта у Србији, те бројне делегације присуствовале су данашњем парастосу и полагању цвијећа за 305 настрадалих Срба из бивше општине Скелани.

Цвијеће на споменик положио је и изасланик предсједника Републике Српске Душко Четковић,као и делагација Владе Српске, у којој су министар рада и борачко-инвалидске заштите Миленко Савановић и министар саобраћаја и веза, Неђо Трнинић.

Цвијеће су положиле и делегација Борачка организације Српске , предвођена предсједником Миломиром Савчићем, те представници Републичке организације породица заробљених и погинулих бораца и несталих цивила, Удружења логараша, те делегације општина и локалних борачких организација из регије Бирач, као и сусједне општине Бајина Башта.

Извор: РТРС

Напиши коментар