Република Српска

СЈЕЋАЊЕ НА КРВАВИ БОЖИЋ 1993. ГОДИНЕ: У Кравици служен парастос убијеним Србима (ФОТО)

У Цркви Светих апостола Петра и Павла у Кравици код Братунца, служен је парастос за 158 Срба из овог мјеста и сусједних заселака, од којих су њих 49 убиле злочиначке муслиманске банде из Сребренице на Божић, 7. јануара 1993. године.


Парастос за Србе убијене у Кравици / Фото: РТРС

Након парастоса, прислужене су свијеће код централног спомен-обиљежја у Кравици за 3.267 погинулих Срба из регије Бирач и положено цвијеће.

Муслиманске банде из Сребренице које је предводио злочинац Насер Орић, уз помоћ банди са братуначког, власеничког и зворничког подручја, упале су на православни Божић 1993. године у Кравицу, гдје су убиле 49, раниле 80 српских цивила и војника. Седморо Срба је нестало, од којих пет још није пронађено.


Парастос за Србе убијене у Кравици / Фото: РТРС

Настављајући етничко чишћење и уништавање свега што је српско, муслиманске банде из Сребренице, упале су на Божић, 1993. године, у Кравицу, гдје су убиле 49. Седам их је нестало од којих пет није пронађено ни након 24 године. Истовремено, село је опљачкано и запаљено је 688 српских кућа, 2.000 помоћних и 27 друштвених објеката. Око 1.000 становника остало је без домова у једном дану и кроз сметове се пробило према Дрини, избјегавши сигурну смрт.

Многи су носили дјецу у рукама, а без једног или оба родитеља остало је 101 дијете.

О злодјелима муслиманских банди говоре многобројни докази, фотографије, свједочења Ибрана Мустафића, Хакије Мехољића и других. Годинама су искази прикупљани али тужилаштво никада није хтело да процесуира злочине муслиманских банди над Србима.

Пресудом Жалбеног вијећа –Хашки трибунал ослободио је 3. јула 2008. године злочинца Насера Орића за ратне злочине почињене над Србима током рата у Кравици и околини Сребренице.

У нападу сребреничких муслиманских терориста на Кравицу учествовао је, према свједочењу преживјелих мјештана, велики број муслимана који данас слободно шетају улицама српске Сребренице.

У масакру су судјеловали и бројни муслимански цивили и велики број жена које су пљачкале српске куће и имовину.

Најстарија жртва масакра на Божић 1993. године је била 84-годишња Мара Божић, а страдао је и брачни пар Негослав (80) и непокретна Крстина Ерић (79). У нападу је из топовског пројектила свирепо убијен и четворогодишњи дечак Владимир Гајић. Слободан Богичевић је имао само 15 година када је масакриран од Орићевих терориста.

Предсједник Борачке организације Републике Српске Савчић је рекао да се зна ко су и извршиоци и налогодавци злочина почињених у Кравици, али да, нажалост, нема још ни кривичних пријава, а камоли процесуирања и осуде починилаца злочина у овом и многим селима око Братунца и Сребренице.

“То је лоше. Без процесуирања злочинаца из свих народа нема мира на овим просторима. Ово што се до сада ради показује да су Тужилаштво и Суд БиХ пристрасни и да једнострано суде само припадницима српског народа. Ми нећемо одустати од правде и одговорности оних који су починили злочин над цивилима у Кравици, као и другим селима на овом подручју”, поручио је Савчић.

Предсједник Општинске организације породица заробљених и погинулих бораца и несталих цивила из Братунца Радојка Филиповић рекла је да правосуђе БиХ не занима то што су прошле 24 године од великих страдања и злочина почињених над српским цивилима у Кравици, Бјеловцу и у Скеланима.

“Њих не занимају убијени старци и жене. Не занима их пет особа убијених на Божић 1993. године у Кравици које још нису пронађене и достојно сахрањене, а међу њима су двије жене. Њих само интересује јули 1995. године, као да је рат трајао само тих неколико дана. Српске жртве их уопште не интересују. То не води помирењу и заједничком животу у БиХ. Такво правосуђе нам не треба. Правосуђе БиХ уништава ту земљу”, тврди Филиповићева.

Радмила Николић кроз сузе се присјетила Божића у Кравици 1993. године и рекла да је било ужасно.

“Снијег, хладноћа, куће горе, а пуца са свих страна. Крвави трагови по снијегу на све стране. Мртви људи око својих кућа. Погинуо ми супруг Бранко и брат Радомир Милошевић и још много чланова шире породице које смо налазили након два мјесеца. Звијери су их растргле”, рекла је Николићева.

Она каже да се годишњица страдања у Кравици обиљежава 5. јануара умјесто 7. када је злочин почињен, да би се омогућило омладини и преживјелима да се радују Божићу, а жртве се никада неће заборавити.

“Изгубили смо повјерење у рад правосуђа БиХ. Очекујемо пресуде за злочине над нашим члановима породица, од којих је већина убијена у својим домовима и били су цивили. Доста је игре са нашим стрпљењем. Такво правосуђе нам не треба и треба га укинути, а злочинце ће стићи Божија казна”, поручује Николићева.

Од почетка рата, па све до половине 1995. године муслиманске банде из Сребренице стално су упадале у српска села око овог мјеста, Братунца, Милића, Скелана и Зворника, убијајући све што стигну, пљачкајући и палећи српску имовину. Заробљене су мучили, масакрирали, одсијецали им главе и показивали у Сребреници. Забиљежен је и случај да су Ненада Ранкића пекли на ражњу. Већина несталих још није пронађена.

Од педесетак Срба који су почетком рата остали у Сребреници преживјела је само једна старица, док је друга старица Иванка Мирковић у јулу 1995. године нађена заклана на кућном прагу.

За 24 године након рата нико од муслиманских кољача није одговарао ни за један злочин почињен над српским становништвом у средњем Подрињу, па ни за овај почињен на Божић у Кравици.

Ни актуелна оптужница против злочинца Насера Орића у Суду БиХ није обухватила злочин у Кравици, као ни све остале наведене, јер се своди само на убиства три од више од 3000 убијених Срба које су убили муслимански кољачи.

Извор: РТРС/СРНА/ЈЕДИНИЦА

Напиши коментар