Досије

Шиптари су Србе у Клечки клали и косом!

Међународни форензичари открили су током 2009. и 2010. године две масовне гробнице на месту некадашњег терористичког кампа ОВК – Клечка, у којима су пронађена петорица припадника српске војске и два полицајца страдала током сукоба 1998. и 1999. године.

Форензичар Сисили Кропер, изјавила је пре неколико дана, на суђењу групи терориста ОВК на челу са Фатмиром Љимајом, да су ископавања ове две гробнице покретана у два наврата 2009. године, али да током првог ископавања није пронађено ништа.

„На захтев тужиоца Мауриција Салустра истрага је настављена, па су тела откривена годину дана касније. Тела су била побацана у раку једно преко другог“, навела је Кроперова и додала да је у гробници пронађена и једна алатка чије порекло или намену није желела да коментарише.

Међутим, у питању је коса којом су заробљени најпре сурово мучени, а на крају, двојица припадника српских оружаних снага и заклани.

„У једној јами је пронађено пет тела, несталих припадника Војске Југославије. Њима су руке биле везане жицом на леђима, а реобдукциони налази су утврдили да су повреде нанете пројектилима испаљеним из ручног ватреног оружја, док су два тела заклана“, наводи извор близак истрази у Приштини и додаје да је реч о злочинима који су починили шиптарски терористи такозване 121. бригаде ОВК под командом Фатмира Љимаја.

Када је реч о жртвама, према нашим сазнањима, реч је о петорици припадника Војске Југославије и двојици службеника МУП Србије, старости између 25 и 65 година живота. Сва тела су у међувремену идентификована, а посмртни остаци предати породицама.

Да подсетимо, шиптарски терористи Фатмир Љимај, Насер Краснићи, Насер Шаља и Неџми Краснићи су оптужени за ратни злочин против цивила током рата на Косову 1999. године. Оптужница их терети за убиства, мучење и угрожавање здравља албанских и српских цивила са Косова и ратних заробљеника. Претходно, терориста Љимај је ослобођен у Хашком трибуналу због недостатка доказа.

Наиме, један од кључних сведока Агим Зокај, командант логора терористичке ОВК у Клечки, током рата је водио дневник, а у Хашком трибуналу је уживао максималне мере заштите и био заведен као „Досије Икс“. Ипак, септембра 2011. године је пронађен мртав у парку у Дуизбургу. Тај дневник је сада један од доказа у процесу који се против Љимаја води у Приштини на основу кога су и пронађене ове масовне гробнице.

Сведоци против Љимаја и Харадинаја побијени

У Тужилаштву за ратне злочине Србије нису желели да коментаришу овај случај, а против терористе Љимаја и још 27 шиптарских терориста такозване ОВК, од 2008. године води се истрага која претходно није занимала Хашки трибунал. Српско тужилаштво истражује период од јуна до октобра 1998. године када су почињени злочин над 22 од 35 отетих цивила српске и албанске националности на подручју Липљана, Штимља и Глоговца. Српски тужиоци се истовремено баве истрагом против одговорних за застрашивања и убиства сведока који су у Хагу требало да сведоче против Рамуша Харадинаја и Фатмира Љимаја, али су у међувремену одустали или побијени.

Коментари (1)

  1. Milko каже:

    Zasto ti ljudi nisu na raznju

Напиши коментар