Свет

Шиптар убио троје и ранио седморо људи у Швајцарској

У фабрици „Кроноспан“ у Менцнау у Швајцарској, 42-годишњи Шиптар из пиштоља је убио троје људи и ранио седморо лица, од којих шест тешко.

Медији наводе да је злочин починио Виктор Бериша, дугогодишњи радник у овој фирми, Шиптар са Косова, из села Нец, општина Ђаковица, који је јутрос око девет сати, када је дошао у предузеће, извадио пиштољ и почео да пуца.

Он је циљано пуцао у радионици, у ходнику ка кантини и у самој кантини, наводи швајцарски дневник „Блик“.

„Имамо троје мртвих и седморо повређених“, потврдио је портпарол полиције Симон Коп, додајући да је и убица међу жртвама.

Све жртве, како се истиче су држављани Швајцарске.

Полиција истражује узроке злочине и има информације да је дошло до расправе између убице и неког од његових колега.

„Сви смо у шоку. Чинимо све што је могуће да помогнемо породицама жртава“, казао је члан управе „Кроноспана“ Урс Флудер.

Пре неколико дана је ова фирма, која се бави производњом и обрадом дрвета, најавила да ће смањити производњу. Ово предузеће, које запошљава око 400 људи, један је од најважнијих послодаваца у региону и општини Менцнау.

Министарка правосуђа Симонета Сомаруга, поводом овог злочина, казала је да овај случај јасно показује коју несрећу доноси оружје.

Она је нагласила да ће истрага показати које закључке треба донети после овог злочина.

Сомаруга је нагласила да постоји свест да се закон о оружју мора мењати.

У Швајцарској има око 2,3 милиона комада ватреног оружја у приватном поседу, пошто је традиција да мушкарци кући држе пиштоље и пушке које су им издате током служења војног рока.

Криминал уз употребу оружја релативно је мали. У 2009. години је било 24 убистава оружјем, што је око 0,3 одсто на 100.000 становника.

Напиши коментар