Република Српска

Шековићи: Годишњица формирања Другог одреда Специјалне полиције

Полагањем цвијећа у спомен-соби и на спомен-обиљежје погинулим борцима Војске Републике Српске, те поменом у Цркви Покрова Пресвете Богородице, ветерани Другог одреда Специјалне полиције МУП-а Српске обиљежили су данас у Шековићима 23 године од формирања ове ратне јединице.

Шековићи - Помен погинулим борцима ВРС
Шековићи – Помен погинулим борцима ВРС / Фото: СРНА

Обиљежавању је присуствовао и предсједник Борачке организације Републике Српске, Миломир Савчић.

Јединица је формирана 10. марта 1993. године у Шековићима, а у ратним дејствима живот је изгубио 21 припадник овог одреда, док их је велики број теже или лакше рањен.

Ратни командант јединице Милош Ступар рекао је да су се шековићки специјалци борили и на сарајевском и крајишком ратишту, Подрињу, Озрену, те на другим мјестима гдје се бранила Република Српска. Додао је да су припадници ове јединице послије рата изложени прогону и неправедним хапшењима.

– У овом тренутку седам припадника је на издржавању максималне казне по старом закону од 20 година. Још имамо 28 људи против којих је отворена истрага и који су осумњичени. Нигдје на свијету нема да се неких 15 или 20 година послије рата отвара истрага и да се предмети не затварају, рекао је Ступар.

Ступар је изабран и за предсједника Удружења ветерана Другог одреда, које је данас формирано у Шековићима, а чији ће задатак бити и да се бори за права припадника те јединице који се налазе у затворима или против којих је покренут истражни поступак.

Други Одред Специјалне полиције Шековићи

Предсједник БОРС-а Миломир Савчић истакао је да је данашњи скуп прилика да се изрази захвалност породицама погинулих сабораца, који су својим животима платили слободу свог народа.

– Такође, да изразимо захвалност нашим саобрцима који и данас својом слободом плаћају нашу слободу, да изразимо захвалност свим припадницима МУП-а Републике Српске, а данас Другом одреду Специјалне јединице због огромног доприноса у стварању Српске, рекао је Савчић.

Поводом обиљежавања годишњице формирања Другог одреда, у шековићком Дому културе одржана је и свечана академија уз пригодан културно-умјетнички програм.

https://youtu.be/_zVlKvtrRlw

https://youtu.be/-6HDFYu6xA0

https://youtu.be/cA1ExRrPyRk

РТРС / СРНА

Коментари (1)

  1. Родман каже:

    Ови момци су били права екипа.

Напиши коментар