Република Српска

Шамац – обиљежене 24 године од оснивања Друге посавске бригаде

Полагањем вијенаца и парастосом за погинуле борце Војске Републике Српске код Централног споменика у Шамцу, данас су обиљежене 24 године од оснивања Друге посавске бригаде.

077419
Шамац – обиљежене 24 године од оснивања Друге посавске бригаде / Фото: СРНА

Предсједник општинске Борачке организације Лазар Благојевић истакао је да су се борци Друге посавске бригаде несебично жртвовали у одбрани територије Републике Српске.

Он је навео да је основна зона одговорности Друге посавске бригаде била посавско подручје, али да су њени припадници били и на другим ратиштима – од Мајевице, Жепе, сарајевског ратишта, до теслићког, гламочког, крупског и бихаћког ратишта.

“Ово је прилика да се окупимо и евоцирамо успомене на те тешке дане, да се сјетимо свих сабораца који су изгубили живот бранећи Републику Српску, као и рањених бораца који су преминули након рата”, рекао је Благојевић.

Невенки Бабић, која је као болничарка помагала током цијелог протеклог одбрамбено-отаџбинског рата, уручена је захвалница.

Бабићева је изразила захвалност за признање, додајући да се са тугом сјећа протеклог рата, и да је поносна на своје саборце. “Била сам млада, било је тешко, али мени је било нормално да помажем као болничарка”, рекла је Бабићева.

Петко Бијелић, борац Друге посавске бригаде, рекао је да је ова бригада, са другим јединицама из Републике Српске, одиграла запажену улогу у очувању Коридора и тако онемогућила непријатеља да уђе у Шамац.

“Имали смо огромне жртве којима одајемо дужну почаст. Треба да се преноси на млађа покољења да се цијене жртве и слобода”, каже Бијелић.

У протеклом одбрамбено-отаџбинском рату погинуло је 448 бораца Друге посавске бригаде, 927 их је рањено, три се воде као нестала, а кроз бригаду је од 1992. до 1995. године прошло око 7.000 бораца и тим снагама брањено је 142 километра линије.

 

СРНА

Напиши коментар