Србија

Сад прети и Иштван Пастор!

После припадника сепаратистичких организација у Војводини, у увијеној форми је почео да прети и Иштван Пастор, председник скупштине ове, још увек, покрајине.

Иштван Пастор: Није само Косово отворено питање, већ и Војводина!
Пастор је у изјави за „Дневник” оценио да би било погубно за Покрајину да се „постојећа пат-позиција и цупакње у месту продужава„.

– Мислим да морамо да дефинишемо јасну платформу и понудимо решења и о питањима везаним за израду закона о финансирању и о надлежностима Војводине, које су делом оспорене одлукама Уставног суда – истакао је он. – Не могу замислити да ова година протекне без тако крупног искорака, бар с наше стране, а у чему нас нико не може онемогућити.

Додао је да би се о тој војвођанској платформи морала изјаснити и Скупштина Војводине, да би „представници покрајинске администрације који буду учествовали у изради законских прописа имали јасан основ деловања и легитимитет„.

На питање постоји ли политичка воља у војвођанској владајућој коалицији за утврђивање такве политичке платформе, он је казао да је то „нешто што се не може избећи”.

– Ти проблеми се више не могу гурати под тепих. Како било ко може преговарати о питањима тако крупним за Војводину без јасног политичког консензуса, односно без става њеног представничког тела? Па, реч је о питањима позиције Војводине у наредним годинама и судбини два милиона њених грађана. И зато о томе морамо имати јасан концепт који се може потврдити само у Скупштини Војводине – поручио је председник покрајинског парламента.

Пастор, који је и лидер Савеза војвођанских Мађара, истакао је и да амандмани које је његова странка поднела Европском парламенту на Резолуцију о Србији, нису везани само за ускостраначке интересе већ за интерес Војводине. Он је указао да је суштина тих амандмана у томе да се питања везана за Војводину држе отвореним и да почну да се решавају.

– Није Косово једино отворено питање, иако је можда најкрупније. Очигледно је да постоје и проблеми везани за статус Војводине, њено финансирање, као и за процес реституције и рехабилитације. И ти проблеми једном се морају сагледати и решити. Због тога инсистирамо на томе да се они нађу и у овогодишњем извештају о Србији, као што смо то чинили и прошле године – казао је он.

Подсетио је на то да је о тим питањима јесенас разговарао и с европским званичницима, известиоцем Јелком Кацином и комесаром Штефаном Филеом. Пастор је рекао да је за њега „незамисливо да цела 2013. година протекне без помака на том плану„, односно да се „настави ова пат-позиција и по питањима надлежности, Статута и финансирања Војводине”.

Претходно је и потпредседник скупштинског Одбора за европске интеграције и посланик СВМ-а Ласло Варга саопштио да се амандмани СВМ-а поднети Европском парламенту тичу оспоравања надлежности Војводине од Уставног суда Србије, којима се створила правна несигурност јер су те надлежности и даље присутне у Статуту Војводине. По његовим речима, амандманима се указује и на потребу доношења закона о финансирању Војводине, те на тешкоће и проблеме у вези с процесом враћања имовине и рехабилитације. Варга је у изјави за „Мађар со” изразио очекивање да ће Европски парламент у марту усвојити резолуцију о Србији, у којој ће бити наговештено шта ће се догађати током маја, јуна или јула у погледу процеса прикључивања Србије Европској унији.

Влада Србије формирала је радну групу за израду нацрта закона о финансирању АП Војводине, саопштено је након данашње седнице. У саопштењу је наведено и да је за председника радне групе именован министар финансија и економије Млађан Динкић.

Подсетимо, Влада Војводине претходно је такође одредила свој „тим” за заједничку радну групу двеју влада, којим координара потпредседник Покрајинске владе Драгослав Петровић.

Б. Д. Савић

Извор: Дневник

Напиши коментар