Србија

Војвођани

Пише: Бранко Драгаш

vojvodjani

Након мог текста 00384 добио сам следећи емаил:

„Господине Драгаш, да Београд уме да влада заслуживао би да има Војводину. Овако кад се Србија према северној покрајини односи као према колонији узимајући што се узети може, док се узети може, показујући да већ деценијама Србијанци не воле не само мањине већ и Србе у Војводини – ја Српкиња – Војвођанка се радујем броју 00384 и молим судбу да број добијемо без крви. 
С поштовањем Јелена Стаменковић“

Госпођи Станковић ћу одговорити јавно.
Тако сам јој и написао.
Одговорићу њој и осталим Војвођанима.

„Београд да уме да влада заслуживао би да има Војводину“. Београд не влада, него Влада Републике Србије влада. Тачније, Немањина 11. Београд је исто окупиран. Слободарски Београд није заслужио овакве медиокритете и издајнике на власти. Ко је гласао за њих? Гласали су и Београђани и грађани Војводине.
2. „Србија експлоатише Војводину“. Ту аутомашку подвалу већ деценијам разбијам званичним подацима. То, дакле, није истина. Према званичним подацима између 61-76% републичког новца за пољопривреду одлази за пољопривреду Војводине. Како се троши тај новац? То је право питање за аутономаше.
3. Пољопривреда Града Београда добија из републичког буџета само 2,1%.
4. Прилогу ко кога експлатише наводим податак да Србија производи 36 милијарди kwh и да је цена струје вишеструко нижа од светске цене. Пошто се струја добија из хидро и термоцентрала и пошто се све те централе налазе испод омрзнутог Београда, то значи да грађани Војводине и Београда деценијама плаћају социјалну цену струје, уместо реалну тржишну цену, па се тако богатсва Југа државе одливају ка привилегованој покрајини Војводина и граду Београду. То је права експлоатација.
5. „Србијанци не воле не само мањине, већ и Србе у Војводини“. Односи у државним заједницама се не базирају на љубави, ко кога воли, него на интересима. Пословица српска каже – Браћа смо, али нам кесе нису сестре. То значи, чист рачун – дуга љубав. Рачун није чист. Ти Србијанци, како их госпођа назива, експлоатисани су од Београда и Војводине. Зато су сиромашни. Где су њихови новци?
6. Прошао сам сва села и градове у Војводини. Неколико пута. Лаж је да становници покрајине себе зову Војвођани. Осим плаћених аутономаша и скоројевића на власти, нико себе не сматра Војвођанином. Љути и вредни Сремац никада неће рећи да је Војвођанин. Он себе сматра Сремцем. Ни мекани и уљудни Банаћанин себе не сматра Војвођанином. Замислите када би Лала пристао да га у вицу зову Војвођанин? Зар то није блесаво?
7. Када се новци из Немањине 11, која је оличење тоталитарног система, пребаце у Булевар Михаила Пупина 16 у Новом Саду, то не значи да ће доћи до децентрализације власти. Грађанину и привреднику сиромашног Ирига или Бачког Брега или Алибунара та промена надлежности тоталитарне власти ништа не значи. Свеједно му је да ли га лагао и крао бандит из Београда или Новог Сада. Грађани траже промену политичког система и укидање тоталитаризма. Грађани траже изворну директну демократију и децентрализацију.
8. Децентрализација значи, колико ли сам само пута ово поновио, али, нажалост, слабо се разуме, КО ПРАВИ ПАРЕ ОДЛУЧУЈЕ О ТРОШЕЊУ ПАРА.
9. Паре прави привреда и њој мора да остане од 100 створених динара свих 75 динара, док преосталих 25 динара треба да иде на надградњу у држави.
10. Од тих 25 динара 75% мора да остане локалној заједници где се та вредност ствара, 20% треба да иде за Републику, а само 5% за Покрајину.
11. О оваквој децетрализацији ниједан аутономаш не говори. Зашто?
12. Госпођа признаје да моли судбу да међународни број 00384 добије без крви. Крви?!? Какве крви? Ко је говорио о било каквој крви? Ако има крви, чија је то крв? Ко пролива крв? Зашто? Да ли је то Ваша крв, госпођо? Ваших најдражих? Или је то крв неких других, увек других, никада ваших, који треба да гину за добијање међународног броја? Ко би то требао да гине? Војвођани са једне стране и Београђани и Србијанци са друге стране. А које су националности ти што треба да гину? Већински – Срби! Срби треба да убијају Србе да би добили Војвођани међународни број и своје аутономаше на власти у новој држави. Чији је то пројекат, госпођо? Три деценије пишем и опомињем да је то опасна игра и да је намењена нама Србима. Паклени план је да се Срби покољу и сместе под једну шљиву у Београдски пашалук.
13. Ако Војводина постене заиста Република у прљавој игри Великог Брата и лудилу и покварености аутономаша, покренућу питање да се одмах Срем одвоји од Војводине. Рођен сам у Земуну и не осећам се Војвођанином. Имамо право да прогласимо Републику Срем. Главни град ће бити Сремска Митровица. Трговачко-финансијски центар Срема ће бити Земун. Ми ћемо бити сремски Хонг Конг. Ми ћемо трговати са Новим Садом и Београдом. Паре Сремаца неће ићи у Нови Сад, јер они нас из Срема не воле и отимају наше паре.
14. Где је крај нашим делењима и свађама? Где је крај нашем лудилу? Уместо да дигнете глас против тоталитарног система који ствара сиромашне грађанине у Србији, уместо да подржите предложене моделе децентрализације и увођење директне демократије у државу, изманипулисани Срби траже да се одвоје од других сиромашних Срба и моле судбину да не дође до крви, мада знају када се браћа деле у Срба увек падне крв. Зашто се играте светињама? Зашто се поигравате са нашом несрећом? Зашто призивате нове ратове и крви?
15. Можемо да избегнемо све намере наших непријатеља само ако отворено говоримо о проблемима. Само ако расправљамо и свађамо се. Не смемо се сакривати и бежати од проблема. Боље да се годинама свађамо и договарамо, него да падне невина крв.

Господо, другови,
Браћо и сестре

Не дозволите да вас манипулишу политички олош.
Ово је њихова прљава игра да би остали на власти у банкроту који следи.
Траже нове државе, где ће сигурно да владају на штету грађана.
Они су криви за наше сиромаштво.
Они су криви што се сада делимо и пребројавамо.
Много нас је мало остало. Не дозволите да вас пребројавају!
Немамо право да будемо неодговорни према својим прецима и својим потомцима.
Бранимо Србију и српство.
Бранимо све грађане Србије.
Србија је наша домовина.
Резервне немамо.
Мања нам не треба.

 

Извор: dragas.biz

Коментари (7)

 1. Zoran каже:

  Треба сместити, или скратити за главу све оне који пропагирају даљи распад и черечење Србије. То је једини начин да се одвоји кукољ од здравог.

  ЗА СРБИЈУ!

 2. vitez каже:

  Nisi u pravu Zorane ZASTO ne resava se sve uvek silom macom. Da postoji svest gradana Srbije Srba pod 1 bi trebalo ukinuti stranke koje zastupaju odcepljenje Vojvodine prvu Cankovu ligu za drzavu Vojvodinu.Te ljude ove na slici netko financira tko ozbiljna drzava bi usla u trag prvo tko ih financira gde se okupljaju ukinula prostorije ukinula nevladine organizacije iz zemlje koje ne poticu razlicito misljenje vec poticu politiku novcanu podrzavanja ovakvih terorista takoder sprecila stamparije gde se uopste stampa ova slika i bilbordi ovih koji hoce drzavu.Sto radi sns gleda dozvoljava karcinomu da se siri price malo ih je nije resenje i karcinom pocne od pocetka kao Kosovo pobunama protestima plakatima i dodje drzava. Ovakve stranke u Nemackoj ne bih postojale ni javno setale sto bi one mislile nebitno ne bih mogle traziti ono sto ne bih dobile

 3. Nemanja каже:

  Odredjena kolicina budala, (bilo bi blesavo da ih nazovem ljudima), koja zeli da vojvodina bude pokrajina su oni koji za to dobijaju pare i to je vrlo mali broj degenerika na nasu srecu. Problem je sto mladjima pune glavu(da su vojvodjani,da zive u vojvodini…) e to moze da bude velik problem. Sto se uvek nadju u ”slobodnim” medijima koji prikazuju kao da ih ima na hiljade i koji su uvek tu da to prenesu namale ekrane. Bas cudno.

 4. Vlado Milovac каже:

  Odvajanje Vojvodine se priprema već godinama. Da ne ulazim u školstvo, zdravstvo, medije, na koji način i još kada su se odvojile. Mene najviše bode u oči naplatna rampa na Novosadskom autoputu. Ona se gradi već par godina i nikome nije palo na pamet da postavi pitanje šta će dve putarine na jednom autoputu.
  Odvajanje Vojvodine je neminovno. Samo, dajte ljudi, ne huškajte narod međ’ sobom. Ako Vam je stalo da “skinuti kajmak” ne delite sa lopovima u Beogradu, uradite to bez naroda. Opet će te Srbe zavaditi pod zastavom slobode.

 5. Daća каже:

  Ne mogu da razumem koliko je nekome stalo da potpaljuje jadni narod na krv i mrznju,a isto tako ne razumem narod dokle ce vise da bude glup i da slusa takve izdajnike protiv nase kakve takve drzave jer bolju nemamo,opametite se vise i gledajte kako da zivimo sto bolje i srecnije,od cepanja ove jadne srbije nece nikome biti bolje

 6. Iskreni Vojvođanin каже:

  Mene kao Vojvođanina je sramota ovakvih ljudi koji samo brukaju nas iskrene Vojvođanine i stanovnike Vojvodine.
  Par puta sam im se obraćao sa molbom da prestanu da nas sramote ali nije imalo vajde.
  Nije imalo vajde zato što se za njihovog predsednika stranke Aleksandra Odžiča prića da je Novosadski narko diler pa da pokušava na ovaj naćin da opere pare.
  Takođe istog se cela porodica odrekla jer ih je sve prevario i njegova porodica njega zove Sale prevarant.
  Isti je kao direktor mlekare u mestu Kumane ostao dužan za vodu koju je točio u mleko i isto to mleko prodavao Vojvođanskoj deci od ćijih roditelja danas traži glas a mleko paorima nikad nije platio,tako da kuća koju je podigao bratu ni ne treba da cudi zašto je tolika kda se ima u vidu odakle su došle pare a brat mu socijalni slučaj,bitanga…
  Isti je napravio sa par svojih pristalica preko 100 lažnih facebook profila,kojima je izmislio imena a mnoga je promovisao i u svoje odbore koji u stvarnosti ne postoje pa tako njih par piše sa tih stotinu profila stvarajući sliku da njih ima jako puno a u stvari to je ta vucibatina sa još par ljudi…
  Kad se sve sabere vidi se da mu je droga popila mozak

 7. milos каже:

  Razlikujte državu Srbiju od vlasti u toj državi.Vlast se menja ili silom ili na izborima,a država ostaje.
  Građani Beograda su krivi za stanje u državi koliko i svi drugi,uključujući i gradjane vojvodine,ili šumadije i svi ostali delovi države.
  Uostalom u Skupštini rep.Srbije dugi niz godina trunu Čanak,Pastor 1 i 2,a bili su i Dulić i podpredsednik republike Srbije Kasa /čini mi se 2 mandata/ i gomila drugih sada na vlasti,i mi tražimo krivce u građanima Srbije i žiteljima Beograda.Razmislimo malo ko nas zastupa u Skupštini republike Srbije.

 8. SIKIRA каже:

  samo u srbiji smes da budes vojvodanin i pazarac i bosnjak nikako srbin zasto u hrvatskoj nisi mogo biti licanin i dalmatinac i ako to jesi seli se iz hrvatske srbiji treba presednik

 9. Crnogorac каже:

  ako su samo komunisti odredili autonomiju Vojvodine,onda nije problem da se ona i ukine…ali?

Напиши коментар