Војни полигон

Руско министарство одбране најављује: Српски падобранци иду на обуку у Русију

Око 30 припадника оперативних јединица специјалне намене Војске Србије и специјалних снага Белорусије биће обучено у 309. центру за посебну обуку падобранаца Ваздушно-десантних снага Руске Федерације – саопштило је јуче Одељење за информисање и масовне комуникације руског Министарства одбране.

Под надзором руских инструктора српски и белоруски падобранци ће се за време једномесечне обуке упознати са падобраном “Арбаљет-2”, научити начин његовог паковања, на посебним тренажерима радиће се елементи обуке на земљи а имаће и најмање 30 практичних падобранских скокова.

Поред тога, као део преобуке припадника страних оружаних снага, практичне вежбе биће организоване и у аеродинамичном комплексу.

Сусрет падобранаца Србије, Белорусије и Русије организује се у складу са Планом међународних активности руског Министарства одбране за 2017. годину.

По свему судећи разноврсна и обимна војна сарадња две државе наставиће се и током ове године. Подсетимо у протекле три године је са Русијом реализовано неколико великих вежби а на некима од њих су учествовале и оружане снаге Белорусије.

“Срем-2014” била је до тада највећа заједничка српско-руска војна вежба а исте године, у оквиру војних игара, припадници Војске Србије су први пут учествовали на тенковском биатлону. Следеће 2015. године одрађена је ваздухопловна вежба БАРС-2015, у Русији су боравили и наши падобранци а по други пут и тенкисти.

2016. година је била нарочито богата вежбама, у Русији су наши војници били актери вежбе “Чисто небо” , у оквиру истих војних игара по трећи пут тенкисти а први пут инжењерци. У Србији је одржан БАРС-2016 као и трећа традиционална вежба Словенско Братство.

 

TANGO SIX

Напиши коментар