Војни полигон

Руски радари који „виде“ кроз зидове

Федерална служба војске националне гарде добиће јединствене преносиве радаре, који ће бити у могућности да лоцирају људе чак и кроз дебеле зидове.

1108870694

Ова високотехнолошка направа ће омогућити проналажење терориста не само у зградама већ и у подземним тунелима, каже за Спутњик Игор Ведењејев руководилац пројекта, главни инжењер руске компаније „Геотекс логис“.

Нови радар ће омогућити већу ефикасност антитерористичке борбе коју спроводе руске специјалне службе. Ови уређаји ће моћи да нађу и лоцирају жива бића чак и ако се налазе иза вишеслојних грађевинских преграда или иза неколико зидова.

Осим основног режима рада, предвиђен је и додатни помоћни прибор за скенирање тла и површине у потрази за минама и експлозивним направама.

„Ми правимо читаву серију радара, а овај РО-900 ће бити најмобилнији. Предвиђено је да може да га носи и њиме рукује појединац. Тежи око 800 грама, а његови таласи могу да продру кроз зид или преграду дебљине од 40 центиметара и да ’добаце‘ 11 метара“, објашњава Ведењејев и додаје да цена овог уређаја засад још није дефинисана.

1108870951
Тежи око 800 грама, а његови таласи могу да продру кроз зид или преграду дебљине од 40 центиметара и да „добаце” до 11 метара

Главни инжењер додаје и да се њихови апарати производе масовно и да за њих постоји велико интересовање из иностранства.

„Наравно, ми се не бавимо чудима, принцип простирања радарских таласа је свуда исти и познат је физичарима широм света, стога и научници у другим државама такође раде на уређајима овог типа. Знамо да постоје слични радари у САД, Великој Британији и Израелу. Наша предност је то што радар који ми производимо може да ’види‘ дубље“, каже Ведењејев.

Продаји радара ове фирме иде на руку и ценовна политика коју спроводе произвођачи. Осим тога, што се тиче руског тржишта, овај производ апсолутно може да замени било какав сличан из увоза.

 

Спутњик

Напиши коментар