Свет

Путин задивио западне медије новим командним центром (ФОТО)

Нови руски Национални командни центар за одбрану, у којем је недавно одржан војни брифинг о Сирији, био је „права звезда“ тог састанка, наводи „Вашингтон пост“.

1101266876

Западни новинари не крију одушевљење величанственим руским Националним командним центром за одбрану, у ком је председник Владимир Путин недавно држао брифинг о активностима руске авијације у Сирији.

„’Права звезда шоуа‘ је сама зграда, дизајнирана да постане централни нервни систем руске војске“, рекао је Ендру Рот, новинар бироа „Вашингтон поста“ у Москви.

1101266995
Председник Путин посетио командни центар Министарства одбране Русије.     © SPUTNIK / ALEXEI NIKOLSKY

Он је додао да ће центар помоћи да се „координишу војне акције широм света, укључујући лансирање балистичких ракета и примене нуклеарне стратегије“.

„Вашингтон пост“ је цитирао Сергеја Шојгуа, руског министра одбране, који је рекао да је центар корак напред ка „формирању јединственог информационог простора за решавање задатака од интереса за националну одбрану“.

1101267019
Председник Путин током обиласка командног центра Војске Русије     © SPUTNIK / ALEXEI NIKOLSKY

Центар има хелиодром, где може да се спусти руски Ми-8 транспортни хеликоптер, наводи лист. Такође, лист тврди да је сама зграда део руске војне модернизације и да може постати главни комуникациони центар земље у случају рата.

„Вашингтон пост“ се посебно осврнуо на сам брифинг, где је, наводи лист, „војни персонал седео у редовима који су у боји, а уз свако седиште била је флаша воде на којој пише — руска војска“.

Тврдње овог листа подржали су и новинари Ал Џазире, који су брифинг у новом руском Командном центру за одбрану упоредили са филмом о Џејмсу Бонду.

1101267035
Командни центар Војске Русије     @ POOL

Након што је чуо извештај Сергеја Шојгуа и Валерија Герасимова, председник Путин је издао наређење да се успостави сарадња са званичницима француске морнарице како би се радило на акционом плану за борбу против терориста у Сирији.

 

Спутњик

Коментари (1)

  1. SIKIRA каже:

    a sta ce u ukrajini biti kad je putin oso u siriju

Напиши коментар