Стране службе

„Прса у прса“ — руски специјалци надјачали америчке

Пише: Оливера Икодиновић

Већ деценијама се у војним, експертским и новинарским круговима дискутује на тему чије специјалне јединице су најбоље на свету. У тим расправама, најчешће се одмеравају снаге између руских и америчких специјалаца — ко је јачи, ко је силнији?!

Алфа ФСБ

Војни експерти наводе да је руска елитна јединица „Спецназ“ одвајкада сматрана физички најспремнијом на свету.

Начелник руске обавештајне службе Ваздушно–десантне војске генерал-мајор Олег Пољгујев каже да су руски специјалци обученији и спремнији него војници из специјалних јединица НАТО–а и САД, а истовремено додаје да су припадници „Спецназа“ најбољи на свету и када је реч о борбама „прса у прса“.

Истовремено, овај високи официр руских Оружаних снага додаје да је „у свету признато да су најквалификованије, најбројније и најефикасније специјалне јединице Русије и Сједињених Држава“.

Према његовим речима, главне разлике између руског „Спецназа“ и специјалних јединица НАТО–а и САД су циљеви који се пред њих стављају и начини остваривања тих циљева.

„Обука специјалних снага у Русији је тежа, ’суровија‘ него у НАТО–у, иако ови други имају технолошку предност у оружју и специјалној опреми. Руски специјалци су добро обучени и могу да користе практично свако оружје стране производње. Важно је и то што наши (руски) војници могу да се боре и самостално, док се страни специјалци више ослањају на тим“, додао је Пољгујев.

Према његовим речима, руски специјалци су најбољи на свету у такозваним борбама „прса у прса“.

„Наши војници проводе више времена на обукама него било које друге специјалне јединице на свету. Осим тога, наш ’Спецназ‘ не усавршава само методе идеалног убиства, већ и борилачке вештине попут бокса или џудоа“, казао је генерал–мајор.

Према његовим речима, страни специјалци пролазе специјалне војне обавештајне обуке, а предност се даје знањима и вештинама које дозвољавају употребу осматрачких робота и нових система праћења, као и способност да се пребацују различитим видовима транспорта до непријатељских хеликоптера.

Јединице за специјалне намене Оружаних снага Руске Федерације прославиле су овог месеца јубилеј — 65. година постојања и без дилеме, уз чувене јединце „Алфа“, које припадају ФСБ–у, са правом се сматрају најелитнијима у земљи и свету.

Припадници руског „Спецназа“ прошли су најмукотрпније психо–физичке тренинге и најтежа тестирања. Њихови главни задаци су борба против тероризма и терористичких група, њихово хапшење и ликвидација, уништавање сваког непријатеља који прети безбедности земље, гушење оружаних побуна, решавање кризних ситуација, извиђање, учешће у обавештајним операцијама, обављање операција на непријатељском тлу, решавање талачких ситуација, спровођење диверзантских и противдиверзантских акција и других борбених мисија.

Ови војници су одлично физички припремљени и увек су спремни и за најсложеније задатке. Брзо мисле, правилно расуђују, хладнокрвно, оперативно и ефикасно делују. Неустрашиви су и — непобедиви. Баратају свим врстама оружја. Обучени су да убију. Делују на најопаснијим врућим тачкама и обављају најризичније задатке. Немогуће их је зауставити.

За припаднике руских специјалних јединица још кажу да су „људи без лица и без имена“. Они су страх и трепет за терористе и сваког другог непријатеља руске државе.

Они су прошли све фазе обуке — напорне фазе пешадијске обуке, падобранства, роњења, снајперских дејстава и практичног пуцања. Они уче стране језике и борилачке вештине.

Америчке обавештајне службе данас признају како нису биле у стању да предвиде шта ће руске снаге да учине у тренутку када је избила криза у Украјини.

Западни медији су констатовали да је специјална операција на Криму изведена „шокантно брзо“, ефектно и уз употребу напредних технологија. Они су оценили да је операција на Криму изведена без иједне људске жртве и са толико „оперативне сигурности да чак ни америчке обавештајне службе нису биле у стању да је предвиде“.

Амерички званичници, официри и цела армија аналитичара, питају се само једно — како су руске специјалне снаге постале толико добре и брзе да то нико није ни приметио?

Сада западни медији спекулишу о учешћу „Спецназа“ у Сирији. Западна штампа готово да се утркује у овој „ексклузиви“. По једнима, руски специјалци „само што нису стигли у Сирију“, а по другима — Путин је већ послао своје „одреде смрти“, који имају задатак да „немилосрдно лове и убијају борце Исламске државе“.

„Они су изузетно агресивни и најбоље обучени. Они су тамо да рашчисте терен после ваздушних удара, позову ваздушне ударе, спроведу изузетно тајне мисије против побуњеника и на крају их збришу“, навео је недавно британски „Мирор“.

Званична Москва раније је саопштила да њене копнене јединице неће учествовати у операцији у Сирији.

Спутњик

Коментари (1)

  1. Mrki Vukovi каже:

    NEKA VAS “BOG ČUVA”BRAĆO RUSI !!!

Напиши коментар