Србија

Руски космонаут Александар Јуревич Каљери у Србији поводом 60 година првог лета у свемир

Београд је јуче посетио руски космонаут Александар Јуревич Каљери поводом обележавања 60 годишњице првог лета у свемир. Посебан пријем организован је у школи која носи име прве жене космонаута, Валентине Терешкове. Како су и раније говорили у овој школи, први српски астронаут вероватно седи у једној од клупа ове прве руске школе ван Русије и дипломатских представништава.

„Драги прваци, чујем да би неки од вас желели да постану први српски космонаути. За то су важне три ствари – учити, учити и учити. Желим вам да испуните своје снове.“, поручио је Каљери на почетку обраћања деци и њиховим наставницима.

Ђаци руске школе „Валентина Терешкова“ имали су безброј питања за човека који је чак 5 пута боравио у космосу, а посебно се издвојило питање – како сте се туширали у свемирском броду?

„Нисмо се баш туширали (смех). Што се тиче хигијене, прали смо зубе и остале елементарне ствари, осим туширања“, одговорио је Каљери.

Образовна установа коју је посетио руски космонаут, привлачи много пажње у Русији. Поред бројних универзитета, сенатора Савета Федерација, бивших и садашњих високих функционера, школу је отворено подржала и делегација Роскосмоса.

„Поносни смо на данашњег госта. Он је херој Руске Федерације, космонаут и у оквиру кратке посете Србији одлучио је да посети нашу школу. Захваљујемо се Роскосмосу и Влади Руске Федерације, као и Руском Дому у Београду, што су на овај начин уважили нашу установу и подржали даљи рад и развој школе која на најбољи могући начин обогаћује образовни систем и понуду Србије. Нестрпљиво дочекујемо и министра Шојгуа који ће у Београду бити у петак. Све ове посете показатељ су јачања односа Србије и Русије у сваком смислу“, изјавио је генерални менаџер руске школе „Валентина Терешкова“.

Напиши коментар