Војни полигон

Руска војска добија егзоскелете

Одбрамбена индустрија Русије ће за око пет година војску снабдети војним егзоскелетима, који ће знатно повећати физичу способност војника, саопштио је руководилац за развој и производњу медицинских инструмената Уједињене корпорације за производњу уређаја Александар Кулиш, а преноси ТАСС.

exoskeleton

„’Неурон интерфејс’ ће се највероватније појавити за пет година. Уз помоћ овог уређаја и електричних потенцијала мозга, биће могуће управљати егзоскелетима и протезамаˮ, рекао је Кулиш.

У борбеним условима ће војници мислима управљати егзоскелетима, и помоћу њих ће бити у стању да носе од 200 до 300 кг опреме. Према речима Кулиша, војска ће са овим уређајем у будућности моћи да ради „невероватне скоковеˮ, као и да премешта и баца тешке предмете.

Кулишов је уверен да ће за оваквом врстом технологије бити потражње, нагласивши да ће се она производити у серијама, у случају поруџбине од стране Министартсва одбране.

Уколико се достигне потребан квалитет и тачност, уз помоћ ових уређаја биће могуће померати предмете, управљати аутомобилима и беспилотним летелицама, изјавио је Кулишов.

 

Руска реч

Коментари (1)

  1. zeljko каже:

    Veoma vazan projekt medutim pitanje je moze li se napraviti pokretati mislima egzoskelet i drzati tezine 300kg veoma komplicirano i zahtevno, ako bi uspeli mehanicki hidraulicki barem u tome da vojnik nosi stit koji bi ga stitio od metaka kalibra 12,7 mm ili cak velike vecine metaka 7,6 koje ne bih probile stit puno bi napravil i za vojnika buducnosti ovak o je vojnik i dalje meta prilicno laka na ratistu

Напиши коментар