Србија

РСК отргнута од заборава – у књизи обједињена сва државна документа (ВИДЕО)

У оквиру обиљежавања 25. година од проглашења Републике Српске Крајине у Београду је промовисана књига у којој су обједињена сва државна документа која су донесена у пет година њеног постојања.


Књига државних докумената РСК / Фото: РТРС

До сада је објављено неколико десетина књига о Републици Српској Крајини, како српских, тако и хрватских издавача, али ниједна није обухватила цјелокупну државну архиву као што је то сада случај. Овај обиман пројекат помогла је и финансирала Република Србија, а његов аутор је Ратко Личина, српски посланик у предратном сазиву хрватског сабора. 

Пројекат који је реализован у чак 10 томова, са преко 7.000 страница државних докумената Републике Српске Крајине, плод је дугогодишњег рада и ентузијазма, а одмах је препознат као непроцјењив допринос историјским, али и правним наукама. Сви будући научни радови, правне, па и политичке расправе у овим томовима сада имају своје полазне основе, сигурно је да ће ове странице често бити цитиране. Што је још важније, ово је трајни споменик најзападнијој српској држави.

“Овај посао траје већ неких десетак година са разноразним прекидима, али у задње двије – три године, интензивно сам радио на томе. Идеја је била сљедећа: сви пишу књиге о Крајини, пишу из неке своје визуре. Ја сам се руководио с тим да објавимо документа. Ово су, фактички, сва документа Републике Српске Крајине, комплетно објављени сви Службени гласници, значи комплетно законодавство Републике Српске Крајине, односно САО Крајине и Службени гласници САО Барање и Западног Срема”, истиле аутор Личина.

У тумачењу ратова деведесетих година, Хрватска је у великој предности јер је заплијенила документа до којих је дошла послије протјеривања српског становништва. На основу те архиве у Хрватској је објављено већ 19 књига. Ипак, та издања су оптерећена политичким и произвољним тумачењима самих аутора и обухватају само поједине документе.

“Ти документи су врло субјективни, тако да ова књига представља велики допринос историји најновијег рата западних српских простора. Она има велики значај за историју, поготово што у српским архивима нема документације која би обрађивала то стање“, каже Никола Жутић из Института за савремену историју Србије.

Књиге су богато илустроване аутентичним фотографијама, а ту су и записници са сједница Владе, скупштине, као и стенограми са различитих преговора. Најтеже је било прикупити документе из 1990. године, али сви су сада између ових корица, каже аутор.

Важно је напоменути да је ријеч о грађи ослобођеној коментара, осим лоцирања или датирања, тако да ће у перспективи ово бити незамјенљив фонд за проучавање историје, настанка и уништења, Републике Српске Крајине.

 

РТРС

Коментари (1)

  1. PRINCIP 1914 каже:

    Krajne i Knina nećemo se odreći.

Напиши коментар