Свет

Ратни злочинац Тони Блер саветник будуће албанске владе

Бивши премијер Велике Британије Тони Блер пристао је да преузме улогу саветника будуће албанске владе и тиме припремио терен за потписивање уговора вредног милионе фунти.

Председник албанске опозиционе Социјалистичке партије Еди Рама саопштио је прошле недеље да ће Тони Блер преузети улогу саветника албанске владе након његове очекиване победе на парламентарним изборима следећег месеца.

Албанија се нада да ће се придружити Европској унији, па се може очекивати да ће се Блерови савети првенствено односити на начин остваривања овог циља, као и на спровођење реформи у лабуристичком стилу.

Рама је веома омиљен у Албанији, а прогнозе засноване на анкетама наводе на закључак да ће придобити 49 одсто бирачког тела и победити на изборима.

Блерово именовање за саветника уследило је након потписивања уносних уговора са владама Казахстана, Кувајта, Бразила и Колумбије.

Бивши премијер Велике Британије отворио је Агенцију за пружање саветничких услуга владама убрзо након одласка из Даунинг стрита 2007. године, а прикључили су му се и Џонатан Пауел, бивши шеф његовог кабинета, и Алистер Кембел, бивши директор за комуникације.

Према писању “Сандеј телеграфа”, са Албанијом је први пут преговарано у фебруару ове године, када је Кембел отпутовао у Тирану да би промовисао своје дневнике.

Вест о ангажовању Тонија Блера и његовог тима објављена је прошле недеље након састанка бившег премијера Велике Британије и Едија Раме, бившег градоначелника Тиране.

“Изванредан састанак са Тонијем Блером. Договорили смо се да ће после 23. јуна он и његов тим радити са нама у циљу успешног управљања. Фантастично!”, написао је Рама на Твитеру у уторак.

“Биће ми драго да вам помогнем, веома ме занима ваша држава”, рекао је Тони Блер у видео-снимку, који је објавила Социјалистичка партија.

Откако је отишао са функције, Тони Блер је, бавећи се консалтингом, зарадио више десетина милиона фунти.

Портпарол Социјалистичке партије Албаније одбио је да каже колико ће платити Блеровој саветничкој агенцији, али претпоставља се да је реч о износу од неколико милиона фунти.

Док је у Великој Британији умногоме изгубио популарност после другог рата у Ираку, у Албанији и на суседном Косову га сматрају херојем зато што је помагао Албанцима током рата на Косову, пише “Телеграф”. У његову част, многа албанска деца на Косову добила су име “Тониблер”, наводи лист.

Напиши коментар