Свет

ПРЕТЕ РУСИЈИ: Путине, одустани од Сирије или крећемо у рат!

Лидери САД и Британије покушавају да убеде руског председника да више не помаже Башару ел Асаду или ће у супротном кренути у војну акцију

На корак од трећег светског рата

Британски премијер Дејвид Камерон и амерички председник Барак Обама на предстојећем састанку Групе осам најразвијенијих земаља света (Г8) намеравају да руском председнику Владимиру Путину запрете да више не подржава режим сиријског председника Башара ел Асада или ће у супротном покренути војну акцију, пишу лондонски медији.

Та вест долази дан након што су САД објавиле да ће наоружати побуњенике у Сирији и увести зону нелетења због извештаја да је Асадова војска користила хемијско оружје, који Русија сматра лажним.

Путин код Камерона

Камерон и Обама спремају војну акцију у Сирији, а проблем би могао да представља Путин, који је једини савезник Башара ел Асада. Двојица лидера желе да убеде руског председника да одустане од Сирије, међутим, изгледа да су спремни да крену на ту земљу без обзира на све. То би, према наводима стручњака, лако могло да изазове трећи светски светски рат.

Како би се то избегло, Камерон ће данас угостити Путина у Лондону, дан пре него што обојица крену на дводневни самит Г8 у Северну Ирску.

Британски премијер је са Обамом већ разрадио план за Сирију, тако да ће покушати да убеди руског председника да се повуче. Уколико му то не успе, на самиту Г8 у убеђивању ће му се придружити и амерички председник, али и лидер француске Франсоа Оланд, као и премијер Италије Енрико Лета.

Међутим, аналитичари сматрају да су шансе да Запад убеди Путина да напусти Асада равне нули. Наиме, док САД тврде да имају јаке доказе да је сиријски режим употребио хемијско оружје и да неће бити грешке каква је учињена у Ираку, Русија је уверена да је то лаж.

Русија не верује Америци

Министар иностраних послова Русије Сергеј Лавров рекао је јуче да докази САД не задовољавају критеријуме који би их учинили поузданим, односно не задовољавају услове које је прописала Организација за забрану хемијског оружја (OPCW). Он је рекао да та организација изричито прописује да узорци крви, урина и одеће могу да се узму као поуздани докази само ако их њени стручњаци надгледају од тренутка кад су узети ради одношења у лабораторију.

– Такође, режим није сатеран уза зид. Каквог би смисла имало да Асад употреби хемијско оружје, и то у таквој мери – рекао је Лавров.

Британију чекају губици

Британски обавештајци упозоравају премијер Дејвида Камерона да би њихова земља могла претрпети огромне губитке уколико би покушала да уведе зону нелетења у Сирији. Они кажу да Сирија и Либија, у којој је Запад такође увео зону забране лета да би срушио Моамера Гадафија, нису исто јер режим Башара ел Асада има модерно оружје за уништење авиона, које је добио од Русије.

Крвави рат

♦ побуна против Башара ел Асада почела је у марту 2011.
♦ досад је у сукобима живот изгубило више од 93.000 људи
♦ више од милион људи избегло је из Сирије због сукоба

Напиши коментар