Србија

Подметнут фалсификовани потпис команданта ЈСО Маричића!

Одбрана осморице припадника расформиране ЈСО, оптужених за наводну оружану побуну 2001. године, тражи од Специјалног суда да се из списа предмета изузму документи на којима је потписан командант Душан Маричић.

protest-jso

Одлуку о том предлогу суд ће донети сутра, када би могло да се очекује и заказивање завршних речи уколико не буде нових доказних предлога.

На данашњем суђењу вештак графолог је потврдио да је потпис команданта Маричића фалсификован. Потпис Маричића, који је у то време био комадант Јединице, не одговара потписима на документима које је доставила Безбедносно информативна агенција.

Због тога је одбрана затражила изузеће те документације, за коју тврди да је фалсификована, као и јер је суду достављена тек на крају суђења, а поступак против те групе оптужених траје скоро шест година.

Оптуженима се ставља се на терет извршење кривичног дела оружана побуна из тада важећег Кривичног закона СРЈ, иако је кристално јасно да то није била никва оружана побуна већ протест због изручења хашких оптуженика у којима ЈСО није желела да учествује.

У „монтираној“ оптужници се наводи да је од 9. до 17. новембра 2001. године ЈСО отказала послушност команди, повукла своје припаднике у центар у Кули, прекинула комуникације с командом и у више наврата одбила захтеве начелника ресора, министра унутрашњих послова и премијера Ђинђића да прекине са протестом.

Истовремено, оперативни део Јединице ненаоружаним борбеним возилима и ненаоружаним људством у два наврата је блокирао аутопут.

Први пут је то учињено 10. новембра на аутопуту Нови Сад-Суботица у близини Врбаса, а други пут 12. новембра делимичном блокадом аутопута кроз Београд код Сава центра.

Протест ЈСО је прекинут након што су тадашњи начелник ресора ДБ-а Горан Петровић и његов заменик Зоран Мијатовић поднели оставке.

Оптужени

Оптужени за наводну побуну су бивши команданти ЈСО Милорад Улемек и Душан Маричић, као и помоћник команданта Звездан Јовановић, који се налазе у пожаревачком. Оптужени су и Веселин Лечић, Драгослав Крсмановић, Драгиша Радић, Владимир Поцић и Мића Петраковић који се бране са слободе.

Напиши коментар