Република Српска

Подижу џамију на темељу православне цркве!

Завод за заштиту културно историјског и природног наслеђа Републике Српске забранио је све активности на обнови Цареве џамије у Фочи због археолошког истраживања које треба да покаже да ли је тај исламски верски објекат изграђен на темељима православне цркве.

Радови ће бити обустављени до 20. априла до када би тим археолога требало да утврди да ли је највећа фочанска џамија пре 512 година изграђена на темељима цркве.

Оваква претпоставка базирана је на тврдњи Алије Бејтића у књизи „Историја и уметност Фоче на Дрини“ из 1956. године.

„Наше активности наставили смо од уторка и са данашњим даном настављамо откривати зид са западне стране. Углавном, сазнања која смо имали пре имамо и сада и што више радимо имамо више и питања која се отварају. Пре било каквог закључка, обавићемо консултације са експертима за средњи век“, рекла је сарајевском „Дневном авазу“ археолог Љубица Срдић.

Лист наводи да Српска православна црква већ дуже време покреће расправу у јавности о томе да је Султан Бајазид II 1501. године џамију на Кавали подигао на остацима цркве.

Њихови мотиви су, како се наводи, нејасни, јер је Царева џамија 2004. године проглашена националним спомеником БиХ, а у својој одлуци Комисија за очување националних споменика БиХ била је категорична да никаква археолошка истраживања не могу довести у питање рехабилитацију џамије.

У Исламској заједници истичу како ће испоштовати још једно одлагање, али да ће радници по истеку забране 20. априла наставити са изградњом објекта.

„Очигледно је да појединци из Српске православне цркве покушавају да покваре досадашње добре односе ИЗ и СПЦ, али и ИЗ и Општине Фоча. И главни грађевински инспектор РС потврдио је да поседујемо сву потребну документацију и радови ће бити настављени“, рекао је за „Аваз“ гораждански муфтија Хамед Ефендић

Напиши коментар