Србија

Патријарх Иринеј: Брак и породица се плански руше, а посебно парадом педера

Патријарх српски Иринеј поручио је да је СПЦ против одржавања параде педера, и додао да на њу гледа црно да црње не може од тога бити.

Црква и држава морају да ураде нешто у циљу подстицаја наталитета, као и духовне и моралне обнове српског народа, навео је патријарх.

Осврнувши се на ЛГБТ популацију у Србији у, како се наводи, никад оштријем тону, патријарх је у Недељнику осудио њихов покушај организације параде педера у Београду.

Упитан шта би поручио тим младим људима из ЛГБТ популације, који планирају шетњу београдским улицама, патријарх је рекао:

„Чега се паметан стиди, будала се поноси.“

Патријарх Иринеј, међутим, није желео да се изјасни да ли су се државне власти консултовале са Српском православном црквом око организовања параде педера и да ли очекује немире и насиље у Београду у случају њеног одржавања.

„У нашем трагичном времену ништа није тако угрожено као брак и породица. И брак и породица се плански руше, а посебно геј парадом“, рекао је патријарх.

Он је додао да српском народу недостаје само још, како је рекао, та пошаст па да нестанемо с лица земље.

„Породица је основна ћелија друштва и народа. Здрава породица је основ за здраво друштво, здрав народ, здраву просвету, здраву културу“, навео је патријарх српски Иринеј и закључио да је „крајње време да Црква и држава ураде нешто у циљу подстицаја наталитета, као и духовне и моралне обнове српског народа“, навео је првојерарх СПЦ.

Парада настраних је у Београду заказана за суботу 28. септембра, али МУП још није изашао са ставом да ли безбедносне процене дозвољавају њено одржавање.

Организатори параде настраних казали су на данашњој конференцији за новинаре да ће шетња у оквиру параде бити одржана у суботу 28. септембра.

Међутим, они су истакли да још нема безбедносне процене, тако да је забрана параде педера и даље опција.

Премијер Ивица Дачић је јуче рекао да полиција треба да достави безбедносну процену најкасније у року од 24 сата од одржавања параде.

Коментари (1)

  1. Spreman sam kad god zatreba!!! каже:

    Upravo sam procitao na B-92 kaze da su odobrili paradu pedercina!

Напиши коментар