Војни полигон

Преко Црвеног трга за три минута у 360 корака

Како се војска Руске Федерације припрема за параду која ће 9. маја бити на Црвеном тргу поводом 70. година победе над фашизмом

parada-moskva

Нити једна досадашња парада победе није имала такав “политички маркетинг” као ова која ће се одржати 9. маја на Црвеном тргу, поводом 70. годишњице победе над фашизмом. Игнорисање западних политичара дало јој је огроман публицитет у свету, а домаћини су се побринули да, као никада до сада, представе што више војне технике коју до сада нису показивали јавности.

Дописник “Новости” из Москве пратио је у последње три деценије све параде које су се одржавале на Црвеном тргу, па може да упореди шта је све показивано и каква је била атмосфера некада и сада. По атрактивности и важности овогодишња парада се може упоредити једно са оном првом, за коју је директиву и команду дао Јосиф Висарионович Стаљин.

Кад су у совјетско време показивали на парадама војну технику, на Западу су увек имали исти коментар: да је то “демонстрација војне силе”. И сада ће сигурно бити сличних коментара. Овог пута домаћини су имали два јака мотива да се потруде да парада буде за памћење. Прво, ради се о 70 година од победе над фашизмом, али је још важније да се домаћој јавности покаже да се узалудно не троши велики новац за модернизацију армије, као и да се пошаље порука свету: Русија има чиме да брани и одбрани своје националне интересе.

Прва парада победе одржана је 24. јуна 1945. Одмах после предаје последњих немачких војника, Стаљин је одлучио да се организује парада. Учесници свечаности на Црвеном тргу добили су месец дана за припрему. Направљења је селекција учесника, а затим су им сашивене нове униформе. Марширали су војници млађи од 30 година и виши од 176 сантименара.

Да хармонично прођу за три минута 360 корака на Црвеном тргу, учесници су месец дана свакодневно “газили”. Причало се, како је тобоже маршал Георгиј Константинович Жуков лично бирао учеснике параде. Међу учесницима су били и Алексеј Берест, Михаил Јегоров и Мелитон Кантарија, који су поставили црвену победничку заставу над немачким Рајхстагом.

Тадашњих врховни командант СССР-а Стаљин потписао је указ који је прослеђен јединицама на свим фронтовима у коме се наређује да се пошаљу почасни пукови у којима је било по 1.059 људи. За дефиле на Црвеном тргу бирали су се официри и војници који су се одликовали посебном храброшћу и за то добили ордење и медаље.

Иако је за време параде у Москви падала јака киша, нико није на то обраћао пажњу. Кад је сат на кремаљској кули означио десет сати, на Црвеном тргу се појавио на белом коњу маршал Георгиј Жуков. Са трибине на Лењиновом маузолеју параду је пратио Стаљин, уз кога су били Молотов, Калињин, Ворошилов, Буђони и други највиши совјетски руководиоци. У име учесника параде рапортирао је маршал Константин Рокосовски, који је висок чин добио тако што је поразио Немце на Белоруском фронту, где су се најмање надали.

Немачке заставе на московској калдрми

Немачке заставе на московској калдрми

На првој паради је учествовало око 40 хиљада људи. Преко Црвеног трга је прошло 1.850 јединица војне технике. Ваздушни део параде није одржан због лошег времена. На Црвеном тргу је био велики “удружени” војни оркестар у чијем је саставу било 1.400 људи. Као финале победе, на калдрми Црвеног трга положено је око 200 застава уништених немачких јединица. Међу њима је била и лична Хитлерова застава.

Следеће празновање Дана победе је било тек 1965. Тада је указом Президијума врховног совјета СССР-а 9. мај проглашен нерадним даном и општим празником. Затим је кроз 20 година поново одржана парада победе 1985. На Црвеном тргу су тада били и ветерани, као и стара војна техника: тенкови Т-34 и прослављене “каћуше”. За ту прилику су војницима сашивене униформе из времена Другог светског рата.

Следећа парада је била 1990. на којој је такође била војна техника из Другог светског рата. Пет година касније опет су на Црвеном тргу били ветерани и стара техника. Био је донесен закон 19. маја 1995. по коме парада победе треба да се одржава сваке године.

На паради 2005. у част 60-годишњице победе над фашизмом присуствовао је и тадашњи немачки канцелар Герхард Шредер. Парада 2007. године биће запамћена и по томе што је на њој учествовао 6.637 војних музичара. А на паради 2010. први пут учествовали су војници 13 земаља. Били су међу осталим Британци, Американци и Французи, као и Пољаци и представници земаља Заједнице независних држава тј. једног броја бивших совјетских република. На тој паради је марширало 11.300 војника и официра, као и 161 јединица војне технике, а над Црвеним тргом је пролетело 127 авиона и хеликоптера.

Годину дана касније учествовао је рекордни број војника и официра у новијој руској историји – скоро 20.000! На парадама које су следиле било упола мање учесника.

Овогодишња парада победе ће по најавама организатора бити једна од најатрактивнијих. Учествоваће 15.000 људи, који сада вежбају на старом московском аеродрому на Ходинском пољу. Маршираће представници свих родова војске. Љубитељи војне технике моћи ће да виде интерконтиненталне ракете “јарс”, затим најновије ПВО системе С-400, најновији тенк “армата”, као и друга оклопна возила.

Над Црвеним тргом ће пролетети више од 140 авиона и хеликоптера. Њих ће предводити понос руске авијације СУ-35, а пролетеће и ловци СУ-27 и СУ-34, затим пресретач МиГ-31, транспортни авион Ил-76 као и стратешки бомбардер ТУ-22М3, затим ТУ-95 и ТУ-160. Показаће и своје авионе цистерне, као и авион А-50 који је руски аналог америчког “авакса”. Од хеликоптера ће моћи да се виде МИ-8, МИ-26, МИ-28 и КА-52.

Љубитељи авио-акробатике уживаће у мајсторству познатих пилотских група, али ће и дебитовати нова “Крила Тавриде” на школским-бојевим авионима ЈАК-130. Она је је основана у част повратка Крима матици Русији.

Моћи ће да се види и стара војна техника – легендарни тенкови Т-34, затим самоходно артиљериско оружје СУ-100, а један број војника у ешелонима ће имати старе совјетске аутомате.

Да би показали свом народу и свету да армија добија ново наоружање, на Црвеном тргу ће се појавити обалски ракетни систем “бал”, којим се брани приграничне воде али и обала. Његове ракете гађају бродове на раздаљини од 120 до 260 километара. Два поготка “бала” могу да потопе крстарицу.

repeticija-parade-pobedeОбалски ракетни систем “бастион” већ је виђен на Криму. Он може да гађа и потапа не само бродове, него и носаче авиона. Ракете које испали “бастион” могу да мењају путању,а домет им је 600 километара.
Десантне јединице ће показати два нова оклопна возила “ракушка”, која имају по три перископа, тако да возач има одличну видљивост. Друго возило БМД-4М је већ добило надимак “садовница”, или како бисмо ми рекли “баштованка”. Ускоро ће десантне јединице добити 200 таквих возила. То оклопно возило може и да “плива” по свим воденим површинама.

О најновијем руском тенку “армата” наш лист је већ опширно писао. У Тагиљу, где је направљен, тврде да је то данас најбољи тенк на свету. Он може да гађа класичном муницијом, али и вођењим ракетама на раздаљини од пет до седам километара. Радар том тенку даје могућност да прати 40 циљева на земљи у радијусу од сто километара и да га упозори да је на њега испаљена ракета. Аутоматски се испаљује заштита која уништава на 15 до 20 метара противничку ракету. “Армата” има спацијалну капсулу за сва три члана посаде, која много боље штити њихове животе. Оклоп “армате” је направљен од метала, керамике и композитних материјала.

Руска пешадија ће показати и ново оклопно возило “бумеранг”. Оно је наоружано противтенковским системом “корнет”. Биће показан по први пут и оклопни аутомобил “тајфун-У” који служи за безбедни транспорт војника у ратној зони.

Парада победе ће се одржати у 28 руских градова на којима ће укупно учествовати 78,5 хиљада војника и официра. Биће показано више од 1.800 јединица војне технике, око 230 авиона и хеликоптера, као и 51 ратни брод…

Т-50 СУПЕРИОРНИЈИ ОД СВИХ

Над Црвеним тргом 9. маја, из безбедносних разлога, неће пролетети руски невидљиви војни авион, ловац петог поколења Т-50, јер још није прошао државна испитивања и још није дат на коришћење оружаним снагама.

У корпорацији “Сухој” су објаснили да на паради авиони лете на малим висинама, па нема разлога да се ризикује са наступом Т-50. У случају да се догоди неки квар, не би имао где да скрене са Црвеног трга. Они који желе да виде шта Т-50 све може мораће да сачекају август, јер ће тада бити показан на авиосалону МАКС у Подмосковљу.

Su-35-avion

Уместо Т-50, направљеног по “стелт” технологији, по први пут ће пролетети на паради осам авиона СУ-35, који су понос руске авијације. Што се тиче изгледа, тај авион се готово не разликује од СУ-27. Радари “ирбис” омогућавају да СУ-35 открије циљеве на 350 до 400 километара. На таквом растојању он види носач авиона, а на 150 до 200 километара види железнички мост, на сто километара види брод, а на 60 до 70 километара препознаје противничке лансирне ракетне рампе или групу тенкова. Максимално бојево оптерећење СУ-35 је осам тона. Наоружан је ракетама “ваздух-ваздух” и “ваздух-земља”, као и наводећим бомбама. Његова цена је од 30 до 38 милиона долара, па је значајно јефтинији од западних конкурената.

Руски министар одбране Сергеј Шојгу категорички тврди да СУ-35 у ничему не заостаје за западним конкурентима, већ је у много чему супериорнији. Руски експерти кажу да је СУ-35 бољи од француских “миража” и “рафала”, као и шведских “грипена”, али и “еурофајтера-2000”, као и америчких авиона те класе. То су авиони поколења “четири плус”, а Руси тврде да је њихов СУ-35 поколење “четири плус, плус”.

НА ТРГУ И СРПСКИ “ПЛАВИ ЕШЕЛОН”

gardisti-priprema-moskvaЕшелон Војске Србије који ће учествовати 9. маја на војној паради током викенда прикључио се припремама за свечани дефиле у Москви. У главни град Русије је отпутовао тим од 75 наших официра и војника. У њему је 72 припадника Гарде и по један представник авијације и ПВО, Копнене војске и Команде за обуку.
Српски ешелон маршираће Црвеним тргом у свечаним плавим униформама. Наши војници током дефилеа носиће полуаутоматске пушке “паповке”, а њих ће са српском официрском сабљом предводити командант Гардијског батаљона, потпуковник Владимир Вукајловић.

Према сценарију параде, представници Војске Србије дефиловаће после руске војске, у групи гостујућих оружаних снага. Како је редослед изласка пред свечану трибину одређен азбучним редом, очекује се да српски “плави ешелон” наступа последњи и заправо затвори свечани дефиле.

ПЕТ АВИОНА НА ТЕСТИРАЊУ

Руски експерти кажу да ће се авион Т-50 појавити изнад Црвеног трга кроз пет година. Први лет многонаменског ловца, руског невидљивог, био је у јануару 2010. До сада је направљено пет авиона који су сада на тзв. државном испитивању. Тек кад прођу сва тестирања, добиће дозволу за серијску производњу. Очекује се да ће у руске ваздухопловне јединице први примерци почети да стижу 2016. Један такав авион кошта сто милиона америчких долара.

“АРМАТА” НЕ ЛЕТИ

Новинари су питали како је могуће да много хваљени тенк “армата” учествује на паради, иако ни он није прошао државна испитивања. Одговорено је кратко: “Армата” не лети изнад људских глава! Организатори не скривају да је у време увежбавања “армата” два пута стала. Није се догодио никакав велики квар, али је стала.

 

Новости

Коментари (2)

  1. marko каже:

    Ovde bih dodao superiornost armate tenka,i stina je da je to prvi tenk s radarom u novijoj istoriji tenkova i domet m u je kako pise 100 km ispaljuje grante dometa 7 km medutim u slucaju sukoba u nekoj ravnici ili pustinji ovaj tenk radarom moze navoditi raketu hermes k koja ima max domet 100 km znaci moze gadati cilj preko 25 km veliko je pitanje i plasma i kompoziti jseu li na ovim raketma ako jesu protivnicki tenk teze ce registrirati ovu raketu

  2. Зоран требињац каже:

    Браво! Свака част!

Напиши коментар