Србија

Пашће вам мрак на очи када сазнате зашто је лимун појефтинио

Лимуну, један од најраспрострањенијих цитрусних воћки, цена је пала за чак 40 посто у односу на септембар, али знате ли зашто је то тако

limun

Лимуну, један од најраспрострањенијих цитрусних воћки, цена је пала за чак 40 посто у односу на септембар, али знате ли зашто је то тако?

Акционе цене лимуна почетком октобра у неким супермаркетима биле су испод 155 динара по килограму иако је до недавно цена била 450 динара за килограм. Управо због тога, портал Supermarket.info истражио је разлог таквог наглог пада цене.

Јефтинији лимун је увозни и потиче из Турске, а на декларацији тоглимуна пише: „Не користити кору! Лимун је третиран имазалилом!“ Упозорење је написано веома малим, једва читљивим словима, које вероватно врло мали број купаца може видети све и да инсистирају на томе.

Имазалил је фунгицид, који продире кроз цео плод, а не само кроз кору. Толико је токсичан да иритира кожу и изазива сузење очију. Врло је стабилан чак и на вишим температурама, а делује на репродуктивне органе и доказано је канцероген. Код одојчади и мале деце, имазалил изазива проблеме у централном нервном систему. Код одраслих делује и на репродуктивне органе. Просечно утврђена количина је 5,2 mg/kg, па је довољна један већи лимун за прекорачење дозвољеног дневног лимита, пише Supermarket.info.

Упозорите пријатеље, ово је врло важан податак!

 

Извор: Новости

Коментари (1)

  1. Krivi Stojko каже:

    Isto tako malim slovima pise i da se pre upotrebe opere toplom vodom jer je vodoperiv inace sve juzne citrusne vocke se tretiraju njime i to isto pise na svim kutijama juznog voca i iz Turske i iz Grcke ali i iz J.Amerike nista novo niste napisali a cena pada zbog velike ponude jer citrusno voce sad pocinje sa zrenjem

Напиши коментар