Република Српска

Парастос за 6.000 Срба убијених у Старом Броду

Храбре дјевојке и мајке са дјецом у наручју скакале су у Дрину

Parastos-u-Starom-Brodu

У спомен-капели у Старом Броду код Вишеграда данас је служен парастос за више од 6.000 Срба које су у прољеће 1942. године убиле усташе, припадници Црне легије Јуре Францетића.

Јереј Драган Вукотић рекао је да су на данашњи дан прије 73 године у кањон Дрине почеле пристизати прве избјеглице са сарајевско-романијске регије, које су тражиле спас у Србији, бјежећи од усташа.

„Тих дана почели су да се дешавају покољи који су трајали све до 2. маја, док Њемачка команда није увидјела да је ријеч о једном страшном злочину. Они су згрожени звјерствима усташа наредбом Францетићу прекинули покоље и спасили око 3.000 људи од смрти“, навео је Вукотић.

Он напомиње да је вријеме да Срби почну да уче праву историју, а не ону коју су их учили комунисти гдје су имали лажне хероје и лажне битке.

„Хероји су дјевојке које су скакале у Дрину и мајке које су са својим дјететом скочиле у Дрину. Они су прави, истински хероји, који заслужују пажњу српског народа и нас потомака који смо преживјели“, закључује Вукотић.

Према ријечима Ристе Боровчанина који је преживио страшни злочин у прољеће 1942. године, каже да је главни покољ био негдје између 16.00 и 17.00 часова.

„Са друге стране Дрине чамцима је дошла некаква војска у жутим одијелима. Тражили су Францетића, а када се појавио рекли су да се више нико не смије убијати“, присјећа се Боровчанин.

Он каже да су у овом покољу страдали његови стричеви, стрине, снахе, рођаци и родице.

Ратне 1942. године, не желећи да допадну у руке усташа, са стијена у Дрину заједнички је скочило чак 320 девојака. Највећи и најмасовнији покољ над Србима усташе су у Старом Броду починиле на православни празник Младенце, 22. марта 1942. године.

 

Срна

Напиши коментар