Србија

Отворен музеј посвећен шиптарском терористи у сред Србије!

Дванаесту годишњицу од када је у сукобу са државним снагама безбедности Србије погинуо ратни злочинац Ридван Ћазими (Командант Леши) Шиптари у његовом родном селу Велики Трновац јуче су обележили званичним отварањем музеја. Овај музеј се налази у непосредној близини локалног гробља, где је и сахрањен овај припадник злочиначке организације „Ослободилачке војске за Бујановац, Прешево и Медвеђу“.

Испред просторије у којој се налазе лични предмети, наоружање, али и џип који је користио Ћазими, на јарболу се вијори застава Албаније. Музеј је незванично отворен пре неколико месеци, а током јучерашњег дана њега су посећивали житељи Великог Трновца, села у коме живи више од пет хиљада етничких Албанаца.

„Ћазими је постао симбол националног идентитета Албанаца на југу Србије. Његове слике се и даље налазе у кућама људи у нашем селу. Он је био хуманиста и човек који је током оружаних сукоба 2001. године био симбол борбе за слободу. Данас га се радо сећамо „, рекао је председник МЗ Велики Трновац Агим Халити, иначе функционер Демократске партије (ДП), која је најјача странка у локалној мултиетничкој коалицији у Бујановцу. Он указује да „годишњица Лешијеве погибије нема никакву политичку димензију“.

Јуче је у Великом Трновцу у знак сећања на погибију овог припадника терористичке организације ОВПМБ, за кога постоје незваничне информације да је био припадник Албанске националне армије (АНА), те да је почетком деведесетих учествовао у ратним сукобима у БиХ, одржан реситал, док је локални фудбалски клуб одиграо утакмицу са екипом из Куманова.

Данас када се и званично обележава дванаест година од Ћазимијеве погибије није најављен ниједан политички скуп, али се очекује да ће бити одржан комеморативни скуп испред просторија музеја на коме ће се окупити бивши припадници злочиначке организације ОВПМБ из Прешева и Бујановца.

Шиптарски политички лидери из Бујановца и Прешева, одбијајући да дају званичне изјаве, али наводе за Данас да се „историја не заборавља“, али и да „ниједан Албанац не сме превише да буде роб прошлости“.

Ко је Ћазими?

Ридван Ћазими је био кројач из Бујановца и власник бутика текстилне робе крајем осамдесетих година. Као припадник ОВПМБ убијен је 24. маја 2001. године снајперским хицем на узвишењу „Гури Гат“ (црни камен) око 13 сати. У финишу међуетничких оружаних сукоба на југу Србије важио је за „човека спремног на компромис“ у лицу представника међународне заједнице.

Коментари (4)

 1. MickoNYC каже:

  Darko Galetic, Sme ! , Sta cekas ….”zapaljuj”

 2. Voja каже:

  Моја браћа ВУКОВИ су шетали Великим Трновцем и наплатили крволоку злочине. Зато и ми славимо =D

 3. Дарко Галетић каже:

  А јел сме ово да се запали? :Д

 4. Данко Б. Марин каже:

  Их батице!?! У Новом Саду шиптарски терористи јавно слављени у попартистичком маниру – ОДАВНО!Та изложба није прошла у Београду -па се … Подсети нас ,а ако си заборавио – нису другосрбијанске легије српске смрти и они се побунише против Бг “примитиваца” и “шовиниста”! А београдски МИКСЕР ? Београдска цица ме позвала на МИКСЕР културно уздизање – од тада “толерантно” не комуницирамо …

Напиши коментар