Србија

Отпад из ЕУ увозе у Србију као месо!

Домаћа месна индустрија током 2014. године из иностраних кланица увози око 35.000 тона најлошијих јестивих делова меса најгорег квалитета. Све оно што је ушло у Србију и третира се као „месо 3. категорије”, у земљама Европске уније третира се као отпад.

pokvareno-meso-eu-evropska-unija

У овом тренутку, ради пуног информисања потрошача, као и због заштите потршача и права да тачно знају шта једу и да ли једу оно што је отпад, необично је важно да рашчистимо неколико чињеница, када је реч о 35 хиљада тона увеженог меса најгорег квалитета.

Прво, и по домаћим правилницима, у месо 3. катеогорије спадају они делови меса који садрже нешто више масти. По актуелним правилницима о категоризацији меса, под 3. категоријом подразумева се месо трбушине, ребара, груди, коленице и подлактице. Будући да је овде реч о увозу делова меса као што су тртице, врхови крила, поткожне свињске масноће, кожура, црева, изнутрице, тешко да се може говорити о 3. категорији, чак и по нашим правилницима.

То месо које је тренутно у фокусу јавности, најлошије је категорије и углавном се у земљама ЕУ сматра отпадом; репови, уши, доњи делови екстремитета… и ти делови се не користе за даљу исхрану људи.

Овај отпад месне индустрије се даље прерађује у исхрани животиња и/или, по строгој класификацији, упућује у друге индустрије, козметичку, фармацеутску или за даљу техничку употребу.

Тако кости, кожа, жиле и тетиве одлазе у даљу производњу желатина који се користи за хуману исхрану (за колаче, гумене бомбоне, пенасте кондиторске производе сличне Манчмелоу, или чоколадним бананицама), у фармацетуску индустрију (за производњу тврдих или мекших, гелираних капсула), или за техничку употребу (за израду фото-хартије, на пример).

Мешавина костију, коже, поткожних масноћа и изнутрица, може се даље користити у преради за људску исхрану, исхрану животиња, козметичкој индустрији…

Мешавине изнутрица и кожуре се користе за даљу исхрану кућних љубимаца…

По даљим регулативама ЕУ о безбедности хране, свака даља прерада отпада меса мора поштовати следљивост, односно, јасан и транспарентан пут даљег коришћења.

У овом тренутку, знајући да је на нашем тржишту чак 35 хиљада тона онога што се у Европи зове отпад, а код нас напрасно „месо 3. категорије”, с правом се бринемо какав је квалитет свих месних прерађевина, виршли, кобасица и слично, које су прављене од онога што, заправо, није јестиво.

Ово је један од разлога зашто власт у Србији помпезно најављује долазак највећег немачког произвођача меса у Србију. Њихов циљ је да на територији Србије продају свој отпад и тако дебело зараде, а у Немачкој би морали да плате да се тај отпад уништи јер НИЈЕ ЗА ЉУДСКУ УПОТРЕБУ И ИЗУЗЕТНО ЈЕ ОПАСАН ПО ЗДРАВЉЕ ЉУДИ!

Зато уз помоћ издајничке Владе Србије, која добија проценат од овог опасног посла, отпад из ЕУ се увози у Србију, праве се лажни документи, и тако европаски отпад, опасан по здравље, у Србији напрасно постаје месо које једу грађани Србије!

Јер, зашто да Шваба у Немачкој плати спаљивање свог отровног оптада, када може Србима да га прода, отрује их и при томе још добро да заради?! Зато је ту издајничка Влада која ће се побринути да им то омогући!

Напиши коментар