Свет

Откупљена Теслина лабораторија на Ворденклифу

У глобалној акцији прибављања новца учествовало 33.000 људи из 108 држава

Научни центар Тесла на Ворденклифу коначно откупљује 6,5 хектара земљишта на Лонг Ајленду, удаљеном стотинак километара од Њујорка, на коме је Никола Тесла 1901. године почео да градио своју чувену лабораторију и постројење за бежичну комуникацију и бежични пренос енергије.

Ексклузивну вест ,,Политика“ је сазнала од Владимира Јеленковића, директора Музеја Николе Тесле из Београда, пошто га је о томе ових дана обавестила Џејн Алкорн, председница Научног центра Тесла на Ворденклифу, која је овом пројекту посветила протеклих 18 година рада.

Одржавање конференција за медије на којој су Алкорнова и њени сарадници саопштили ову весту заказана је за уторак, 2. маја, у 14 сати по њујоршком, односно у 20 сати по нашем времену.

Теслина лабораторија која почиње нови живот, налази се на земљишту откупљеном од компаније ,,Агфа“. У амбициозним плановима и визијама људи из Научног центра Тесла на Ворденклифу, реконструисана лабораторија и простор на коме се она налази, треба да прерасту у научно-образовни центар и музеј, ,,вредан Теслиног завештања“. Да би пројекат био заокружен, треба обезбедити око 10 милиона долара.

Оптимистичко предвиђање да ће и тај новац бити обезбеђен, темељи се и на изванредном успеху глобалне акције, покренуте 2012. преко интернета, с циљем да се прикупи новац за откуп земљишта на Лонг Ајленду.

Подсетимо, средином августа прошле године, прави бум на светској мрежи изазвао је Метју Инман, онлајн стрип аутор и блогер, који се придружио акцији Научног центра Тесла на Ворденклифу. За само недељу дана кампање, дародавци су подржали ову идеју са више од милион долара, а до данас је акција окупила 33.000 учесника из 108 држава.

,,То је највећи камен темељац у готово две деценије дугим напорима не би ли се заштитио овај историјски и научно важан простор. Дародавци су се водили сном и надом у успех. Веома смо узбуђени што смо коначно успели, што смо сачували простор којим је корачао и на коме је радио Тесла“, истакла је Џен Ђенова, потпредседница научног центра Тесла на Ворденклифу.

Са конференције за медије упућен је позив свима ,,који верују у науку и образовање и који препознају бројне Теслине доприносе друштву“ да се придруже глобалним напорима да лабораторија на Ворденклифу постане научно-образовни центар и музеј посвећен Николи Тесли.

Генијални изумитељ започео је градњу лабораторије 1901. на земљишту површине око 80 хектара, коју је обезбедио адвокат и банкар Џејмс Ворден. Тада најмоћнији банкар Америке, Џ. П. Морган, финансирао је пројекат са више од 3 милиона данашњих долара.

Лабораторију и постројење Ворденклиф, назвао по дародавцу Вордену, познато и као Теслин торањ, дизајнирао је славни амерички архитекта,  Станфорд Вајт. Тесла се у нову лабораторију уселио 1902. али његово постројење, на жалост, никада није довршено – срушено је 1917. године.

Конференција на којој је Џејн Алкорн саопштила радосну вест о откупу лабораторије, одржана је у хотелу ,,Њујоркер“ саграђеном 1930. са 2.500 соба.

Никола Тесла је тада изабрао овај хотел за ново боравиште и у њему провео последњих десет година живота. Био је настањен на 33. спрату у соби 3327, у којој је и преминуо 7. јануара 1943. године.

 

Извор: Политика

Напиши коментар