Република Српска

Освештан храм цркве Преподобне мати Параскеве – Свете Петке у Сокоцу

Поводом Дана и крсне славе општине Соколац, на Војничком спомен-гробљу „Мали Зејтинлик“ у Сокоцу данас су се први пут огласила звона са носаграђене цркве Преподобне мати Параскеве – Свете Петке.

Osvestan-hram-Svete-Petke-u-Sokocu
Освештан храм цркве Преподобне мати Параскеве – Свете Петке у Сокоцу

Храм су освештали епископи захумско-херцеговачки Григорије, зворничко-тузлански Хризостом и бихаћко- петровачки Атанасије. У храму је служена света литургија, а код спомен крста помен за 958 погинулих бораца, сахрањених у том гробљу.

Сви сахрањени и бијели крстови у Војничком спомен-гробљу у Сокоцу свједоче да су српски војници бранили отаџбину, слободу свог народа и нису били агресори на својој земљи, поручио је владика Григорије.

Њима у част данас су по први пут зазвонила звона на Храму Свете Петке што је пробудило емоције код породица погинулих бораца у протеклом рату, а које су своје најмилије сахранили на соколачком гробљу. 

На гробљу „Мали Зејтинлик“ у низу 958 бијелих крстача подсјећају на угашене животе и свједоче о жртви српски бораца да би будуће православне генерације живјеле у слободи.

“Сви су заједно сабрани да би ми могли да једном мјесту приклонимо своје главе пред њиховом жртвом коју су поднијели да бисмо ми живјели у слободи”, поручио је епископ Григорије.

Изградња цркве Свете Петке у склопу Војничког гробља у част погинулим јунацима који су своје животе уградили у темеље Републике Српске, само је један од доказа да нису заборављени и да никада неће ни бити, јер су дали велику жртву.

Спомен комплекс у Сокоцу настао је након Дејтонског споразума и егзодуса сарајевских Срба који су и посмртне остатке најмилијих и српских јунака склонили од очију вандала. Споменици са именима подјећају и опомињу на жртве које не смију бити заборављене.

 

РТРС

Напиши коментар