Досије

Католички свештеници у селу Кусоње све Србе затворили у православну цркву и запалили је

У прогону и убијању Срба после распарчавања Југославије (1941. године – нап. И. Б.) знатну улогу играо је, поред усташа, и велик број католичких свештеника. У многим крајевима они су били и главни инспиратори свих недела и прогона…

Њихово деловање је још пре рата било такво да су у многим крајевима спремали психолошки терен за сва будућа недела. Многи жупник је, било по својој вољи било по упутству својих претпостављених, ширио мржњу на државу и све што је православно… Мржња, која је тако сејана, уродила је богатим плодом после раскомадавања Југославије… Све је то гледано и одобравано од католичког Епископата… По себи се разуме да су у првом реду страдали православни епископи и свештеници. Три епископа и много стотина свештеника је мрцварено и убијено…

Толико је зла од таквих католичких свештеника нането српском народу и православљу, да ћемо се још дуго у чуду питати да ли је то све могуће. Али нека чињенице говоре где су све и шта су радили католички свештеници.

ЕПАРХИЈА ПАКРАЧКА. У јесен 1941. год. у селу Брачевцима, на поговор, жупник из села Подгорача, Дероња и Стризивојне, претворена је православна црква у католичку и наређено свима Србима да са женама и децом дођу у цркву. Ко не би дошао, биће послат у логор, а то значи – убијен. Тако сакупљене Србе преводили су … жупници у католичку веру. Иконостасе из цркве су пре тога уколнили и спалили.

Нашице. По наговору жупника Сидонија Шолца усташе су одвеле православног свештеника Ђорђа Богића изван града, тамо га мучили на најстрашнији начин, а после му живом груди разрезали и извадили срце.

Будимци. У мају 1941. патер Сидоније Солц из Нашица је организирао са усташама злостављање Срба у овоме месту, и када су многе побили и остале застрашили, овај слуга Божји – Шолц је приступио присилном покатоличавању Срба у овој општини, која је бројала 3.517 Срба. Под притиском, да спасу своје животе, попустили су и покрстили се сви Срби.

Село Погановци није хтело да се покори и покатоличи, и отерано је сво у логор у Славонску Пожегу. Потом мучено, тучено и злостављано и после пребачено у Србију.

Церемошњак. По наређењу патера Сидонија Шолца убијено је у овом селу прво неколико Срба… ово је било опомена осталим Србима да се присиле да пређу на католичку веру, што ови учинише из бојазни за животе своје и својих породица.

ЛУКАЧ (срез Вировитица). Католички свештеник Стјепан Јонковић из истог места узорно је спроводио акцију присилног покатоличавања Срба. Они који се нису хтели одазвати, били су злостављани и гоњени из својих кућа у логор и после у Србију. Исти је жупник православни звоник у Јелки прекрстио у католички.

Градина (опћина). Католички жупник Карло Лукач, зачетник свих прогона у месту и околини, био је најсвирепији прогонитељ Срба и православних. По његовом наговору дивљачки су мучени и убијани Срби. Његова је заслуга да су управо сви католици тога места учествовали у прогону и злостављању.

ПОДРАВСКА СЛАТИНА (срез Вировитица). Католички жупник Биргер Јулиус, са још неким фратрима из Загреба, чија се имена не знају, организовао је прогоне и пљачку српске имовине; по његовом налогу и наговору срушена је до темеља српска црква. Иконостас, црквене књиге, одежде и све утваре пре тога су насред цркве спалили. Многи Срби свирепо су мучени и убијени, остали су насилно покатоличени…

… У срезу Подравска Слатина порушене су срске православне цркве у Подравској Слатини, Новој Буковици, Мединцима, Воћину и Горњем Михољцу…

… СРЕЗ ПАКРАЦ. Све православне цркве су демолиране или спаљене, у резиденцију пакрачког православног владике уселили су се 12. јула 1941. год. фратри. У овим прогонима истакао се као најгори капелан Клапшић Јоза.

Кусоње. У овом селу су све православне Србе затворили у православну цркву и затим је запалили тако да су сви изгорели заједно са црквом.

Кукуњевац. По наговору католичког свештеника, усташе су покупили све Србе и отерали у цркву и тамо све мушке од 15 година до 60 година извели у црквену порту и поклали.

СРЕЗ СЛАВОНСКИ БРОД. Град Славонски Брод. Дана 10. априла 1941. год. катихета римокатолички Марјановић Драгутин предводи крваву акцију. Србе православне хапсе, батинају и убијају и мртве бацају у Саву. У целом срезу ухапшени су православни свештеници и бачени у логор, где су мучени и тучени.

СРЕЗ НОВСКА. Јасеновац. Најстрашнији прогони и убијања вршени су у овоме месту. Жупник Ћосић се истакао у прогонима и присиљавао је све Србе који су остали живи да пређу у католичку веру. Срби, који су остали живи, приморани су на најбруталнији начин на покрштавање. У овоме срезу порушене су српске православне цркве у Јасеновцу, Уштици, Рајићу, Хрватској Дубици, Пакленици, Градини, Окучанима, Богићевцу, Смртићу, Новој Градишки и Новској. Сви православни свештеници су ухапшени, тучени и одведени у логор у Цапраг…

СРЕЗ НОВА ГРАДИШКА. Град Нова Градишка месеца јула 1941. запаљена је а потом до темеља срушена православна црква, подигнута 1755. год. на најлепшем месту у Новој Градишки. Србе су пљачкали и убијали, а остатак насилно покатоличили. За све ово крив је, између осталих, жупник Матица, који је предводио ову акцију.

Старо Петрово Село. …Србе су опљачкали и побили, а православну цркву стару 200 година до темеља порушили. Што је остало насилно је покатоличио жупник Фердо Маретић. Дана 18. априла 1941. дотерано је много Срба из среза Славонског Брода овамо и ту су мучени и сви побијени. Тела су им била сва модра и рањава од тешких батина пре него што су их побили. Пре него што су их убили, долазио је у тамницу жупник Маретић и подсмевао им се, ругао и претио убијањем и мучењем.

СРЕЗ СЛАВОНСКА ПОЖЕГА. Град Славонска Пожега. Срби су и овде најстрашније прогањани и убијани. Што је мало остало, морало је прећи у католичку веру. Акцију је водио фратар Боно из фрањевачког манастира. Српска православна црква је по његову налогу опљачкана и претворена у месницу…

Бектеже (опћина). У току лета проведена је присилна акција за покатоличавање Срба. Водио је познати крволок патер Сидоније Шолц. Србе су мучили и убијали, а други да спасу своје животе и породицу прешли су у католичку веру.

Јакшић (опћина). После страшних прогона, католички жупник је вршио насилно покатоличавање Срба. Известан број Срба, да спаси главу, прешао је у католичку веру.

Трештеновци. Српска православна црква до темеља срушена.

Ветево. Српска православна црква до темеља срушена.

Пожешки Брестовац (опћина). Као у свима осталим опћинама и овде се убијање и пљачкање Срба догађало свакодневно. Црква у месту Боломачама срушена…

Вилић-Село (опћина). У оваквим скоро чисто српским опћинама вршен је страшан покољ Срба а затим насилно покатоличавање. Многи Срби, да спасу главу и породицу, прешли су у католичку веру. Српске православне цркве су порушене у Чечавцу, Слобоштини, Смољановцима. Свештенике православне ухапсили су и после мучења отерали у логор.

(Из књиге „Против заборава и табуа, Јасеновац 1941-1991)“ Владимира Дедијера и Антуна Милетића, издавачи И.П. Прегрес Сарајево и Удружење за истраживање геноцида и ратних злочина Београд, Сарајево, 1991.)

Приредио И. Брезац

 

ИНТЕРМАГАЗИН

Коментари (1)

  1. Milos obilic каже:

    E prokleta ustaska gamad i da im srbi to zabora ve ma nikada u zivotu prokleto im seme i koleno.

Напиши коментар