Регион

Осам векова постојања манастира Ђурђеви Ступови

Патријарх Српске православне цркве (СПЦ) Иринеј поручио је у беседи на литургији поводом прославе осам векова постојања манастира Ђурђеви Ступови код Берана, да треба његовати „заједнички духовни и културни простор” и позвао народ на „слогу и љубав”.

Он је истакао да су манастар Ђурђеви Ступови светиња и носилац многих духовних, културних и националних наслеђа, која није лако носити и која обавезују.

„Питају нас данас Свети Немањићи, епископи, митрополити и игумани ове светиње идемо ли њиховим путем, путем Христа и Светога Саве? Држимо ли се вере њихове Христове и јесмо ли јединствени у христољубљу и родољубљу, као сто су они били? Да ли су нам ближе деобе и неслоге од братске љубави, слоге и међусобног поштовања?,” питао је патријарх у беседи.

Прузио је и одговор у коме је позвао на узајамну љубав и поштовање.

„Волимо и поштујмо једни друге, чувајмо светиње и не отуђујмо се од њих. Нека међу нама буде више чојства и јунаштва, на што нас упућује и позива Марко Миљанов. Држимо се Његоша, Његошеве и косовске мисли и косовског завета”, закључио је српски патријарх у беседи.

Литургији су поред великог броја верника и грађане присуствовали премијер Србије Ивица Дачић и министри, представници Јерусалемске патријаршије и Руске Православне Цркве, док том чину нису присуствовали државни званицници Црне Горе.

Поред премијера Србије Ивице Дачића, литургији су присуствовали одлазећи министри просвете и културе Жарко Обрадовић и Братислав Петковић, директор Канцеларије за односе са црквама Милета Радојевић и директорка Канцеларије за дијаспору Славка Драшковић.

Црногорски предсједник Филип Вујановић, који је био на целу одбора за обележавање јубилеја осам векова постојања манастира, присуствовао је свечаној академији одржаној у суботу увече.

Прославу јубилеја помогли су Влада Црне Горе и Општина Беране, саопштено је на церемонији.

Манастир Ђурђеви ступови подигнут је 1213. године као задужбина Првослава Немањића, синовца великог жупана Стефана Немање.

Манастир је пет пута паљен и разаран, а посљедњи пут је запаљен 1912. године, уочи Првог балканског рата, у коме су Црногорци ослободили Беране, после чега је тај град заједно с читавим подручјем између река Таре и Лима, као и јужни делови Косова и Метохије припао Црној Гори.

У осмовековној духовној мисији манастира, најзначији је период прва половина 19. века, када је њим управљао игуман Мојсије Зечевић, велики поборник присаједињења племена Васојевића Црној Гори.

Дачићу Медаља Светог Георгија, помирио се с Амфилохијем

Председнику Владе Србије Ивици Дачићу и српском патријарху Иринеју данас су у Беранама уручене Медаље Светог Георгија првог реда, поводом прославе осам векова Манастира Ђурђеви ступови.

Исто признање додељено је председнику Црне Горе Филипу Вујановићу, који није присуствовао данашњој прослави великог јубилеја тог храма Српске православне цркве, али је говорио на синоћној академији.

Медаље патријарху Иринеју и премијеру Дачићу су уручене на свечаном ручку, након свечане литургије коју је служио српски патријарх, поводом 800 година ове светиње коју су подигли Немањићи.

Премијер Србије је том приликом казао да му је драго што је присуствовао прослави у Васојевићима, наводећи да је тај део Црне Горе, заједно са деловима Србије и Косова и Метохије, чинио некадашњу државу Рашку.

На додавање митрополита црногорско-приморског Амфилохија, који је седео до Дачића, да је у питању био стожер средњевековне српске државе, премијер је поновио речи митрополита, а потом загрлио Амфилохија.

„Видите да смо се помирили”, казао је Дачић, а те његове речи и загрљај са митрополитом Амфилохијем пропраћен је јаким аплаузом присутних.

Напиши коментар