Србија

Преминула мати Февронија, игуманија манастира Пећка патријаршија

Игуманија манастира Пећка патријаршија мати Февронија преминула је у 94. години. Литургија и помен служиће се 20. новембра у манастирском храму Покрова Пресвете Богородице, а монашко опело и сахрана биће одржани истог дана.

mati-fevronija

Игуманија манастира Пећка патријаршија мати Февронија преминула је у 94. години. Литургија и помен служиће се 20. новембра у манастирском храму Покрова Пресвете Богородице, а монашко опело и сахрана биће одржани истог дана.

Рођена је 29. септембра 1921. године као Петра Божић у селу Сандићи код Брчког. Замонашила се са 19 година у манастиру Јовању у Овчару.

У том манастиру је провела 12 година, од 1940. до 1952. године, када прелази у манастир Тавну, где остаје до 1956. године, наводи се на сајту Епархије рашко-призренске и косовско-метохијске.

Након тога бива премештана у још неколико манастира, да би напокон 6. априла 1957. године прешла у манастир Пећка патријаршија. Тада је у њему боравило свега четворо људи – отац Серафим са једним богословом и две монахиње.

За њено време и њеним залагањем урађено је много за манастир: црква је обновљена и препокривена оловом, у манастирској порти су откопани многи темељи средњовековних конака, направљена је звонара, подигнут је нови конак.

У ноћи 16. марта 1981. године избио је пожар на крову конака из 15. века. Мати Февронија је тада стицајем околности стекла поштовање читаве Србије.

mati-fevronija-2

Десило се то да је, спасавајући од ватре древне реликвије, остала пожаром заробљена у манастирској ризници. Врата су била затрпана, на прозорима су биле гвоздене решетке, а плафон је претио да падне сваког тренутка. Мати Февронија је ипак упорно сакупљала иконе и крстове у филиграну, рукописне књиге и остале драгоцености.

Славна монахиња се спасла интервенцијом монаха Дамаскина, који је успео да ишчупа решетке са прозора. Сматра се да је пожар подметнут.

Присуствовала је чину устоличења 43, 44. и 45. патријарха Српске православне цркве, блаженопочивших Германа, Павла и Иринеја. Била је сведок свега што је задесило Пећку патријаршију и Косово и Метохију у другој половини 20. и почетком 21. века.

Била је омиљена међу косовским монахињама и војницима Кфора који чувају манастир.

Вукову награду је добила 2009. године. Примила је 2012. године награду “Браћа Карић” за хуманитарне активности, јачање мира, сарадње и пријатељства међу народима, заједно са мати Харитином из Пећке патријаршије.

mati-fevronija-3

Саучешће Ђурића због смрти игуманије Пећке патријаршије

Директор Канцеларије за Косово и Метохију Марко Ђурић је, поводом смрти игуманије Пећке патријаршије мати Февроније, упутио изразе саучешћа патријарху Иринеју, епископу рашко-призренском и косовско-метохијском Теодосију и сестринству Пећке патријаршије.

“Памтићемо је као особу високих духовних начела и узвишених људских дела. То се нарочито односи на бригу о протераним Србима, који су након НАТО бомбардовања уточиште нашли у Пећкој Патријаршији”, наводи се у телеграму Ђурића.

“Такође, остаће упамћена и њена посвећеност очувању и обнови ове велике српске светиње. Нека почива у миру Божјем”, навео је Ђурић, а саопштила Канцеларија за Косово и Метохију.

 

Новости

Напиши коментар