Република Српска

Обиљежено 25 година од страдња Срба на Глођанском брду (ВИДЕО)

На Глођанском брду код Зворника, парастосом, прислуживањем свијећа и полагањем вијенаца обиљежено је 25 година од страдања 126 бораца Војске Републике Српске и цивила које су 6. новембра 1992. године убили припадници тзв. Армије РБиХ. Четврт вијека послије, бол породица убијених Срба чини већом чињеница да за овај злочин нико није одговарао, а да исто толико Тужилаштво БиХ спроводи селективну правду.

У зору шестог новембра `92. године борци Зворничке и Шековачке бригаде Војске Републике Српске и цивили на звјерски начин су мучени и убијани. Многи су умрли везани у бодљикаву жицу између храстова.

Бранка Живковић, која је у овом страшном злочину изгубила оца и брата овдје ми је погинуо и отац и брат, каже да породице страдалих једино што желе јесте да одговорни сносе кривицу.

– Само тражимо да кривац одговара по командној одговорности, а сви знамо ко је овдје командовао и ко је овај злочин починио – каже Живковићева.

За посмртним остацима осам убијених Срба још се трага. За мајке, очеве, кћери и синове убијених дилеме нема- главни и одговорни за стравичан злочин је командант тзв. Армије РБиХ Насер Орић.

– Двадесетпет година овдје причамо исту причу, зна се ко је командовао, ко је побио људе, а никад нико није одговарао. Тражимо од Тужилаштва и свих институција БиХ да се једном покрене ово питање – каже Стака Петровић, предсједник Организације погинулих и заробљених бораца и несталих цивила Зворник.

Потпредсједник Републичке организације породица погинулих и несталих бораца и заробљених цивила Нико Кисић каже да се злочинци шетају слободно, док су борци који су Републику Српску осуђени на драстичне казне.

И поред бројних доказа о злочину на Глођанском брду, Тужилаштво БиХ jош није подигло оптужницу и одговорне привело правди.

 

РТРС

Напиши коментар