Република Српска

Обиљежено 23 године од формирања Првог крајишког корпуса ВРС

Полагањем вијенаца на Споменик погинулим борцима Отаџбинског рата на гробљу „Свети Пантелија“ и парастосом за све погинуле и умрле припаднике Првог крајишког корпуса ВРС, у храму Светог великомученика кнеза Лазара у Бањалуци су данас обиљежене 23 године од оснивања овог корпуса.

prvi-krajiski-korpus

Предсједник Борачке организације Републике Српске Миломир Савчић рекао је да је Први крајишки корпус ВРС дао огроман допринос у стварању Републике Српске.

Након полагања вијенаца на споменик палим борцима на гробљу „Свети Пантелија“, Савчић је рекао да се мора чувати сјећање на погинуле борце иза којих је остало огромно дјело – Република Српска.

Он је рекао да је Први крајишки корпус ВРС био најбројнија оперативна јединица Војске Републике Српске са више од 120.000 војника и огромном зоном одговорности, великим бројем крупних операција углавном одбрамбеног карактера, те операцијом „Коридор 92“ која је била хуманог карактера.

Савчић је подсјетио да је Први крајишки корпус, у садејству са јединицама ВРСК, МУП Републике Српске и РСК вршио и офанзивна дејства са циљем спајања територија западних и источних дијелова Републике Српске са матицом Србијом.

Осврћући се на права бораца и дјеце погинулих бораца он рекао да је потребно испоштовати права која су предвиђена законом.

– Министарство које је предлагач закона и које је у Закону о правима бораца предвидило одређену позитивну дискриминацију да у јавним установама дјеца погинулих бораца, ратни војни инвалиди и демобилисани борци имају предност, мора заједно са БОРС-ом да се бори да тај закон буде реализован – рекао је Савчић.

Говорећи о Акционом плану запошљавања, Савчић је рекао да су се јавна предузећа и локалне заједнице у малом броју случајева пријавила за средства које је Влада Српске планирала за запошљавање дјеце погинулих бораца и РВИ.

Пензионисани генерал ВРС Бошко Келечевић рекао је да је Први крајишки корпус био „права армија“, јер нигдје у свијету данас нема корпуса који броји 125.000 бораца и обично корпусе чини до 25.000 војника.

Келечевић је навео да је Први крајишки корпус на данашњи дан прије 23 године ушао у састав Војске РС заједно са остала четири корпуса.

Он је рекао да је у саставу Првог крајишког корпуса било 46 јединица еквивалента бригаде и пука самосталног дивизиона.

– То је била стратегијска јединица, али извршавала је и тактичке задатке од значаја за одбрану народа и територије – рекао је Келечевић и додао да је највећа заслуга корпуса била операција „Коридор 92“, која је била кључна за стварање Српске.

Он је рекао да је у Првом крајишком корпусу погинуло око 6.000 бораца, а овај корпус био је на свим ратиштима од Требиња до Новог Града, односно Бихаћа.

Вијенце су положили изасланик предсједника Републике Српске Синиша Каран, изасланик предсједавајућег Предсједништва БиХ Предраг Гргић, делегација ратне команде Првог крајишког корпуса, БОРС-а, Трећег пјешадијског /Република Српска/ пука Оружаних снага БиХ, представници Градске управе Бањалука и градске Борачке организације.

 

СРНА

Напиши коментар