Република Српска

Обиљежене 23 године од страдања српских војника у Жепи

Предсједник Борачке организације Републике Српске Миломир Савчић рекао је данас у мјесту Лука у Жепи, гдје је убијено 45 српских војника, да то није мјесто само великог страдања Срба, него и мјесто српске наивности

svece

– Ми смо с почетка рата 1992. године били заборавили на стихове чувеног Његоша који говори о томе коме не треба вјеровати и зашто не треба вјеровати – рекао је Савчић, истичући да су због те наивности Срби скупо платили у Добровољачкој улици, у Тузли и на овом мјесту у Жепи.

Савчић је у мјесту Лука у Жепи, гдје је данас служен парастос и положени вијенци и цвијеће на спомен-плочу за звјерски убијене српске војнике, рекао да је то мјесто једног од највећих страдања српских бораца у једном дану, напомињући да је у и много тежим биткама било мање погинулих у једном дану и на једном мјесту.

Он је поручио свим српским војницима и командантима да то увијек имају на уму, јер се историја памти да се не би поновила, те истакао да БОРС значајне датуме из новије историје обиљежава управо како се сличне ствари не би поновиле.

Савчић је истакао да ова генерација Срба с правом треба да се поноси свога дјела – Републике Српске.

– Великих дјела без великих жртава нема, али боле оне жртве које су наивно дате – навео је Савчић.

Предсједник Борачке организације општине Пале Михајло Парађина поручио је да је Српска највреднија тековина Одрбрамбено-отаџбинског рата и да нема прече и светије обавезе већ да потомци чувају вриједности дјела својих предака.

– Због тога морамо да обиљежавамо и његујемо тековине Одбрамбено-отаџбинског рата и да то преносимо на млађе генерације – рекао је Парађина у Жепи гдје је присуствовао обиљежавању 23 године од свирепог убиства 45 српских војника.

Он је истакао да је ово мјесто својеврсног ходочашћа и скуп туге и поноса.

– Туге и жалости за најмилијима, а поноса и утјехе њиховим породицама, ако тако може да буде, за уграђени живот њихових најмилијих у темеље Републике Српске – рекао је Парађина.

Он је напоменуо да је Република Српска одраз воље и жеље српског народа у БиХ у наметнутом рату који је креиран у свјетским центрима моћи и војним кабинетима.

Парађина је истакао да је само одлучношћу и мудрошћу највиспренијих српских бораца и српских синова почетком 1990-их година спријечен планирани геноцид над Србима.

– Само зато што нам је налагала часна људска обавеза да бранимо нејач и гробове својих предака, слободу и вјеру православну, у томе смо у доброј мјери и успјели. Нажалост, као и у свим ратовима, све то платили смо изузетно скупо – рекао је Парађина.

Он је поручио да је Српска на многим искушењима, како безбједносним, тако политичким, економским и социјалним, те да Борачка организација апелује на пуно политичко јединство свих субјеката у оквиру Републике Српске, а посебно представника Српске у заједничким институцијама на нивоу БиХ.

– Нема коцкања са оним што је стечено крвљу, мора се чувати уставно-правна позиција Српске у складу са Дејтонским споразумом и националним интересима. Очекујем од свих које је народ бирао да покажу мудрост и храброст као што су то борци показали у одбрани свог народа – истакао је Парађина.

У мјесту Лука у Жепи, општина Хан Пијесак, данас је служен парастос, положени вијенци и цвијеће на спомен-плочу за 45 српских војника које су из засједе убили, а затим масакрирали припадници муслиманских оружаних снага на данашњи дан 1992. године.

Вијенце су положиле делегације Министарства рада и борачко-инвалидске заштите Републике Српске, БОРС-а, општина Пале, Источно Ново Сарајево, Рогатица, Источни Стари Град, те борачких организација општина Хан Пијесак и Источне Илиџе.

Упркос договору да ће мирно пустити војну колону, која је била у хуманој мисији достављања хране и воде за 12 српских војника који су обезбјеђивали релеј на брду Зловрх, муслиманске снаге извршиле су 4. јуна 1992. године напад на колону, убиле и масакрирале 45 српских бораца.

 

Срна

Напиши коментар